Διαφωνούν τα κόμματα για τη νέα Cyta

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι τάσσονται κατά της αλλαγής της Cyta από οργανισμό δημοσίου δικαίου σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου, όπως δήλωσαν Βουλευτές των κομμάτων αυτών μετά τη συζήτηση των τριών νομοσχεδίων που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί πως το κράτος πρέπει να παραμείνει ιδιοκτήτης αυτού του συγκεκριμένου ημικρατικού οργανισμού και δεν πρέπει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς,.

Εμείς συμφωνούμε με τον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών και ιδιαίτερα στην περίπτωση της ΑΤΗΚ θεωρούμε ότι επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς αυτός ο εκσυγχρονισμός να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Cyta πρέπει να αναβαθμιστεί, να βελτιωθεί, ειδάλλως θα χαθεί.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής διάφορες προτάσεις για τη βελτίωση των ζητημάτων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και θέματα εθνικής ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι αυτά είναι ζητήματα σημαντικά και εμεις είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε, αναφέροντας ότι εμείς θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης της ΑΤΗΚ, καθώς κατανοούμε πως σε ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον η ΑΤΗΚ πρέπει να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις και το πιο σημαντικό απ` όλα είναι ότι η ΑΤΗΚ πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και σε ό,τι αφορά τη διοίκησή της, που νοσεί.

Είπε ότι πρέπει να τερματιστούν οι κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις και οι εξαρτήσεις της κυβέρνησης και της Βουλής και “είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα τερματιστούν αυτές οι αθέμιτες παρεμβάσεις που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τη λειτουργία και το μέλλον του οργανισμού”.

Περαιτέρω είπε πως “είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ακόμα και το ζήτημα της διαχείρισης του οργανισμού από ιδιώτες, όμως δεν συμφωνούμε με την πρόταση της Κυβέρνησης που έχουμε ενώπιον μας”.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι την ευθύνη για την όποια καθυστέρηση στην ψήφιση νομοσχεδίων που αφορούν πρόνοιες του μνημονίου δεν την έχει η Βουλή, την έχει η Κυβέρνηση που επέλεξε να καταθέσει σωρεία νομοσχεδίων που αφορούν σημαντικότατες πτυχές του μνημονίου, λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, και τώρα “πρέπει εμείς μέσα σε λίγες εβδομάδες να περάσουμε σημαντικότατα και πολύπλοκα νομοσχέδια πριν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και πριν να ετοιμαστεί η έκθεση συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι από τη συζήτηση επαναβεβαιώθηκε ότι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των καταναλωτών, των φορολογουμένων, των εργαζομένων και γενικότερα της οικονομίας, είναι μέσα από τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Cyta, όπως και των άλλων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα χαθεί μια ευκαιρία αν δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, προσθέτοντας ότι θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους επίδοξους επενδυτές στους οποίους θα παραδοθεί αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της δημοκρατίας.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή καταγράφηκε η δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια που αφορούν την προστασία των εργαζομένων.

Πρόσθεσε ότι το πρώτο ουσιαστικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να τοποθετηθεί κατ` αυτόν τον τρόπο ο ΔΗΣΥ και διερωτήθηκε γιατί από την αρχή δεν απέρριψε τα νομοσχέδια;

Είπε ακόμα πως τώρα φαίνεται να τα έχει αλλάξει ο ΔΗΣΥ και διερωτήθηκε αν επειδή φαίνεται να διαμορφώνεται πλειοψηφία στη Βουλή και ο ΔΗΣΥ δεν θέλει να χρεωθεί πολιτικό κόστος,
ενώ θα ήταν έτοιμος να υλοποιήσει την πολιτική, εάν ήταν δεδομένο το ξεπούλημα της Cyta σε κάποιο ιδιώτη επενδυτή.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι η Βουλή δεν πρέπει να λειτουργήσει υπό το φόβο της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του δανείου.

Πρόσθεσε ότι δεν συνίσταται να πωληθεί μια εταιρεία που ακόμα και σε συνθήκες ανταγωνισμού συνεχίζει να συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία.

Ανέφερε ότι οι πρόνοιες του μνημονίου δεν υποχρεώνουν σε πώληση της Cyta.

Διατύπωσε τη θέση ότι με την ψήφιση των νομοσχεδίων σε νόμους θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος για πώληση ολόκληρης της Cyta.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είπε ότι τα όσα ακούστηκαν από πλευράς Κυβέρνησης είναι αλλόκοτα και γεμάτα αντιφάσεις.

Επικαλέστηκε τις αντιδράσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ και διατύπωσε τη θέση ότι η Cyta πρέπει να αποκομματικοποιηθεί, δηλώνοντας ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς

Ανέφερε επίσης ότι δεν παρουσιάστηκε συνεκτικό σχέδιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, προσθέτοντας ότι απαιτούμε συνεκτικό σχεδιασμό για τον άμεσο εκσυγχρονισμό της Cyta.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές