Ετοιμάζεται τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Γνωστοποιώντας ότι Ελλάδα και Ισραήλ αποφάσισαν να συνεχιστούν οι διακυβερνητικές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών τον Ιανουάριο του 2016, πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε σήμεραμετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, "την αμέσως επόμενη ημέρα, να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ".

Πρόσθεσε ότι αυτή η τριμερής θα γίνει "πιθανότατα στην Κύπρο", αλλά αυτό θα καθοριστεί, διευκρίνισε, μετά από συνεννόηση και με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, "προκειμένου να δούμε επί τάπητος σε ποιους τομείς μπορεί να γίνουν πολύ συγκεκριμένα βήματα ώστε οι συνομιλίες που πραγματοποιήσαμε σήμερα, εντοπίζοντας πεδία συνεργασίας και παρέμβασης, να έχουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, και αυτά τα βήματα να γίνουν πρακτικά βήματα και να μην μείνουμε μόνο σε συζητήσεις επί χάρτου".

Περαιτέρω, για τις «τεράστιες δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας» Ελλάδας-Ισραήλ έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ.

Ιδιαιτέρως, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους τομείς της έρευνας, της εξόρυξης και της μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας στην ηπειρωτική, και εν συνεχεία επεκτάθηκε και στα περιθώρια συνεργασίας με το Ισραήλ και σε άλλους «κρίσιμους τομείς», όπως της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού και της ανάπτυξης.
 
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός είπε πως αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κάνει ο κ. Τσίπρας για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει, και στρεφόμενος προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό πρόσθεσε ότι θα απευθύνει ο ίδιος πρόσκληση σε συμπατριώτες του επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
 
Έχουμε μία πολύ καλή και συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία με την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Νετανιάχου, και έκανε ειδική αναφορά στο ολοένα και αυξανόμενο, όπως είπε, τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ προς την Ελλάδα.

"Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι χώρες με μεγάλες ρίζες, βαθιές ρίζες, που έχουν φέρει το σύγχρονο πολιτισμό στη Δύση και η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ. Και ως αρχαίοι λαοί δίνουμε τα φώτα και αγκαλιάζουμε το μέλλον", συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα για την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, και ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση στον συριακό εμφύλιο, με βάση τη συμφωνία της Βιέννης.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή τους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκε και το παλαιστινιακό ζήτημα, και ότι ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αδιέξοδο και την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην τρομοκρατία από τη μία πλευρά και στη βία εναντίον αμάχων από την άλλη πλευρά», παρατήρησε, συμπληρώνοντας ότι «τα προβλήματα λύνονται μέσα από το διάλογο και την κατανόηση».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα, από τη μεριά της, επιδιώκει και είναι πρόθυμη να διαδραματίσει «έναν εποικοδομητικό ρόλο, με στόχο να ανοίξουμε παράθυρα επικοινωνίας» στο παλαιστινιακό πρόβλημα”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά