Οι υπηρεσίες επιδεινώνουν το οικονομικό κλίμα

Επιδείνωση κατά 1,3 μονάδες παρουσίασε το Νοέμβριο ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) λόγω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών και παρά τη βελτίωση στους τομείς του λιανικού εμπορίου, στις κατασκευές και μεταποίηση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που καταρτίζει τον ΔΟΣ, το οικονομικό κλίμα υποχώρησε το Νοέμβριο στις 106,3 μονάδες από 107,6 που ήταν τον Οκτώβριο.

Στις υπηρεσίες, το κλίμα επιδεινώθηκε λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λιγότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν θετικά την οικονομική κατάσταση και τη ζήτησή τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, με τις απαντήσεις για την απασχόληση τους τελευταίους και τους επόμενους τρεις μήνες να παρουσιάζονται λιγότερο αισιόδοξες συγκριτικά με τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό ερωτώμενων αναμένει αυξημένη ζήτηση, ενώ περισσότερες επιχειρήσεις από ό,τι τον Οκτώβριο προτίθενται να αυξήσουν τις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες

Βελτίωση στο λιανεμπόριο
Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, λιγότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μειώσεις στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες. Σε σχέση με τον Οκτώβριο, λιγότερες επιχειρήσεις απάντησαν ότι τα αποθέματά τους βρίσκονται κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Τον Νοέμβριο περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση στις πωλήσεις και στις παραγγελίες σε προμηθευτές το επόμενο τρίμηνο. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα λιγότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν μείωση στην απασχόληση και ταυτόχρονα περισσότερες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν αύξηση των τιμών πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων βελτίωση και το κλίμα στον τομέα των κατασκευών. Συγκριτικά με τον Οκτώβριο, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικοδομική τους δραστηριότητα το τελευταίο τρίμηνο, αν και οι αξιολογήσεις τους καταγράφονται (για δεύτερο συνεχόμενο μήνα) σαφώς βελτιωμένες συγκριτικά με την περίοδο Νοεμβρίου 2014 - Σεπτεμβρίου 2015.

Επιπρόσθετα, λιγότερες επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books) είναι κάτω από το κανονικό και παράλληλα περισσότερες απ’ ό,τι τον περασμένο μήνα προγραμματίζουν αύξηση στο προσωπικό τους κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Συγκριτικά με τον Οκτώβριο, λιγότερες επιχειρήσεις προτίθενται να μειώσουν τις τιμές πώλησης μέσα στο επόμενο τρίμηνο

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα του Οκτωβρίου λόγω ταυτόχρονης χειροτέρευσης των προσδοκιών και βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης επιχειρήσεων για την παραγωγή το επόμενο τρίμηνο καταγράφηκαν λιγότερο θετικές, ενώ οι προσδοκίες τους για την απασχόληση σημείωσαν μικρή βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το Νοέμβριο περισσότερες επιχειρήσεις απάντησαν ότι προτίθενται να μειώσουν τις τιμές πώλησής τους το επόμενο τρίμηνο.

Οριακή βελτίωση στους καταναλωτές
Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές τον Νοέμβριο παρουσίασε οριακή καλυτέρευση. Λιγότερο αρνητικές, συγκριτικά με τον Οκτώβριο, καταγράφηκαν οι αξιολογήσεις τους για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τον τελευταίο χρόνο, ενώ αρνητικότερες παρουσιάστηκαν οι απαντήσεις τους για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι εκτιμήσεις τους για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους επόμενους 12 μήνες σημείωσαν μικρή χειροτέρευση, ενώ οι προσδοκίες τους για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο παρέμειναν σταθερές στα επίπεδα του Οκτωβρίου, που είναι και το ψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο. Το Νοέμβριο περισσότεροι καταναλωτές συγκριτικά με τον Οκτώβριο δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση στον αριθμό των ανέργων τους επόμενους 12 μήνες.

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, περισσότεροι καταναλωτές απάντησαν ότι οι τιμές τον τελευταίο χρόνο μειώθηκαν ή παρέμειναν αμετάβλητες και παράλληλα περισσότεροι συγκριτικά με τον περασμένο μήνα εκτιμούν ότι οι τιμές τους επόμενους 12 μήνες θα παραμείνουν σταθερές ή θα μειωθούν.

Τον Νοέμβριο λιγότεροι καταναλωτές σε σχέση με τον Οκτώβριο παρουσιάζονται αρνητικοί σε σχέση με μεγάλες αγορές και ταυτόχρονα περισσότεροι τοποθετήθηκαν αρνητικά σε σχέση με την αποταμίευση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους