Το όραμα της ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ για οικονομία και ενέργεια

Το νέο πολιτικό κόμμα ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ ιδρύθηκε το καλοκαίρι με όραμα να καταστήσει την Κύπρο κυρίαρχη και προηγμένη δημοκρατικά πολιτεία στην οποία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε συνθήκες ασφαλείας και κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. 

Για την κυπριακή οικονομία, η ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ οραματίζεται την «αποτελεσματική διαχείριση όλων των πόρων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού και κοινωνικής ευημερίας προς όφελος των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Στην οικονομία, προτείνεται ο διορισμός ανεξάρτητης επιτροπής διεθνών εμπειρογνωμόνων για μελέτη της νομιμότητας και ορθολογισμού της παραχώρησης του ELA στην Λαϊκή Τράπεζα, του προσδιορισμού των χρηματοδοτικών αναγκών του τραπεζικού συστήματος , του κουρέματος των καταθέσεων, της συγχώνευσης της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα και της εκποίησης των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών Τραπεζών.

Ανάλογα με τα πορίσματα της διεθνούς επιτροπής θα εξεταστεί η διεκδίκηση αποζημιώσεων.  Το κίνημα ζητά άμεση αλλαγή φιλοσοφίας με άξονα της ανάπτυξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.  Τάσσεται υπέρ της αποκρατικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών αλλά με διατήρηση του μετοχικού ελέγχου στο κράτος και πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών και ανάθεση της διοίκησης σε στρατηγικό επενδυτή.  Στον τραπεζικό τομέα, τάσσεται κατά των μαζικών εκποιήσεων και της πακετοποιημένης πώλησης δανείων.

Στην ενέργεια, προτείνεται η σύμπηξη γεωπολιτικών συμμαχιών (Προώθηση περιφερειακού συστήματος ασφάλειας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Λιβάνου, Οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα), η συνεργασία με Ισραήλ για δημιουργία σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο ,η δημιουργία αγωγού προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η ψήφιση θεσμικού πλαισίου για δημιουργία διαφανούς μηχανισμού διαχείρισης και εποπτείας επιλογής εταίρων και ανεξάρτητης επιτροπής οικονομικού ελέγχου, η δημιουργία κυρίαρχου ταμείου ευημερίας (sovereign wealth fund) με πρότυπο το Νορβηγικό μοντέλο και η περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ με ανάπτυξη δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας.

Δειτε Επισης

Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Πράσινο» Βουλής για αγορά 30 ηλεκτρικών και 5 υβριδικών οχημάτων για αξιωματούχους
Με δύο τρόπους οι προαγωγές στο Δημόσιο το 2024-Καθοριστική η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας