Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για οικονομικό έλεγχο των κομμάτων

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου σε νόμο το τροποποιητικό νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση και τον οικονομικό έλεγχο των κομμάτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 51 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ, καταψηφίστηκε από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και τον Ζαχαρία Κουλία.

Με τη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και τις τροπολογίες των μεγάλων κομμάτων αλλάζει άρδην ο τρόπος του οικονομικού ελέγχου και της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Μέχρι σήμερα τόσο στην τακτική χορηγία που λάμβαναν κάθε χρόνο, όσο και στην έκτακτη χορηγία που τους παραχωρείτο την περίοδο των εκλογών, το 22% κατανεμόταν ισόποσα και το 78% βάσει της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών από τούδε και στο εξής το 15% της τακτικής χορηγίας θα κατανέμεται ισόποσα και το 85% αναλογικά βάσει της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το νόμο η έκτακτη χορηγία θα κατανέμεται αναλογικά, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα κατανέμεται και τυχόν άλλη χορηγία που εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο σε άλλες εκλογές, όπως είναι οι προεδρικές, οι ευρωεκλογές ή οι δημοτικές εκλογές.

Επίσης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αυξάνουν στο 3%, αντί 1,5% που είναι σήμερα, ποσοστό που μπορεί να λαμβάνει ένα μη κοινοβουλευτικό κόμμα ως κρατική χορηγία.

Τα μικρά κόμματα εξαπέλυσαν επίθεση κατά του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ , τα οποία υποστήριξαν πως η μείωση της κρατικής χορηγίας συνδέεται με την αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6%, πλήττοντας τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οικονομικός έλεγχος των κομμάτων θα γίνεται από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Θα απαγορεύονται οι ανώνυμες εισφορές στα κόμματα, τα οποία ωστόσο θα μπορούν να λαμβάνουν ιδιωτικές, χρηματικές ή μη, εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα νοουμένου ότι είναι ονομαστικές και δεν υπερβαίνουν το ποσό των 50 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, θα μπορούν να λαμβάνουν χορηγίες, όταν αυτές προέρχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με νόμιμες δραστηριότητες, ενώ δεν θα μπορούν να λαμβάνουν χορηγίες από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εξαιρουμένου του οργανισμού νεολαίας.

Παράλληλα, κάθε ιδιωτική εισφορά θα γίνεται αποδεκτή έναντι απόδειξης, που εκδίδεται από το πολιτικό κόμμα.

Ταυτόχρονα, τα κόμματα θα πρέπει να τηρούν ειδικό μητρώο εισφορών με το όνομα και τον αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό εγγραφής όταν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Κάθε πολιτικό κόμμα, σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, είναι υποχρεωμένο, μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους, να αναρτά στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα να διαβιβάζει στον έφορο πολιτικών κομμάτων, κατάλογο των προσώπων που είχαν προβεί σε εισφορές άνω των €500 κατά το αμέσως προηγούμενο έτος.

Σε περίπτωση, που τα κόμματα παραβιάσουν τη νομοθεσία, θα τους επιβάλλεται χρηματική ποινή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης