Επί τάπητος η άδεια και το επίδομα πατρότητας

Την πρόταση νόμου που αφορά την άδεια και το επίδομα πατρότητας, την οποία κατέθεσε η ΕΔΕΚ, συζήτησε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής είπε ότι στόχος της πρότασης νόμου είναι να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα για άρση της διάκρισης εις βάρος του πατέρα και κάλυψη του κενού που υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία.

«Θέλουμε μέσα από αυτή την πρόταση νόμου να υπάρξει καλύτερη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου προνοεί στις περιπτώσεις γέννησης παιδιού ή υιοθέτησης παιδιού να παρέχεται άδεια πατρότητας συνολική άδεια διάρκειας 4 εβδομάδων. Η άδεια αυτή μπορεί να παρέχεται σε δύο στάδια: Δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό ή μετά την υιοθεσία και οι επόμενες δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή της μητέρας στην εργασία», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι όλες οι πλευρές τοποθετήθηκαν εξ αρχής θετικά.

«Από πλευράς των Υπουργείων, ενώ υπήρξε θετική τοποθέτηση, την ίδια στιγμή έθεσαν θέμα κόστους και αποφασίστηκε εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας να γίνει αναλογιστική μελέτη για να διαφανεί το ακριβές κόστος μιας τέτοιας ρύθμισης. Επίσης, ζητήθηκε το θέμα να οδηγηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως επίσης και του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Είναι φυσικά ευθύνη της Κυβέρνησης να το πράξει αυτό και μετά στην επόμενη συνεδρία που θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης για να είναι όλες οι πλευρές έτοιμες για να δώσουν τις τελικές τους τοποθετήσεις», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, σε δηλώσεις της, είπε ότι έχουν καταθέσει εκ μέρους της ΕΔΕΚ πρόταση νόμου που αφορά την άδεια πατρότητας και το επίδομα πατρότητας.

«Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η δημιουργία νομικού πλαισίου για την προστασία της πατρότητας κατά ανάλογο τρόπο με τις ισχύουσες ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας ώστε μισθωτός ο οποίος παρουσιάζει στον εργοδότη του πιστοποιητικό γεννήσεως ή υιοθεσίας ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που αποδεικνύει την πατρότητα τέκνου να έχει δικαίωμα σε άδεια πατρότητας, συνολικής διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων από τις οποίες οι δύο να λαμβάνονται από την ημέρα γέννησης ή υιοθεσίας του τέκνου και οι υπόλοιπες δύο να ξεκινούν από την ημερομηνία της επιστροφής της μητέρας στην εργασία της από την άδεια μητρότητας», ανέφερε.

Όπως είπε η κ. Μαυρονικόλα, η θέσπιση της προτεινόμενης νομοθεσίας κρίθηκε αναγκαία για την κάλυψη ενός κενού που υπάρχει όσον αφορά το δικαίωμα του πατέρα για ανατροφή του τέκνου του και για παροχή σχετικών διευκολύνσεων στην οικογένεια, τόσο κατά το χρόνο γέννησης ή υιοθεσίας του τέκνου, όσον και αμέσως μετά το χρόνο που η μητέρα επιστρέφει στην εργασία της.

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περιμένουμε ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ρόλου και των δύο γονέων στα πρώτα στάδια της γέννησης ή της υιοθεσίας του παιδιού του, ανάλογα με την περίπτωση. Η πολιτεία φαίνεται ότι βλέπει το θέμα θετικά και το Υπουργείο Εργασίας μας έχει πει ότι ήδη έχει αναθέσει σε αναλογιστή την αναλογιστική μελέτη για να δουν το κόστος που θα υπάρχει από την προτεινόμενη νομοθεσία για να μπορέσουν να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν το όλο ζήτημα, γιατί η άδεια πατρότητας όπως προτείνεται από τη νομοθεσία θα είναι πληρωμένη. Εκείνο το οποίο εμάς μας ικανοποιεί και το χαιρετίζουμε είναι ότι φαίνεται ότι υπάρχει καταρχήν μια θετική αντιμετώπιση από το Υπουργείο Εργασίας. Περιμένουμε ότι θα υπάρξει πολιτική απόφαση ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η νομοθεσία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης