Οι απαντήσεις για την πώληση δανείων

Πολλές ερωτήσεις προκύπτουν για τον νέο νόμο που αφορά την πώληση δανείων, έπειτα από τη σχετική συνεδρίαση και υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Ο νόμος επιχειρεί να δώσει μια ακόμη, λύση έναντι του σοβαρού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων την ώρα που τα προηγούμενα βήματα, καταγράφουν μέχρι στιγμής ισχνά αποτελέσματα. Τα NPLs παραμένουν κοντά στο 50%, δημιουργώντας επιπλέον ανάγκες στις τράπεζες λόγω των αυξημένων προβλέψεων που λαμβάνουν.

Πιο κάτω βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για κάθε δανειολήπτη.

1. Ποια δάνεια μπορούν να πωληθούν;
Ο νόμος που έχει ψηφισθεί δεν κάνει διαχωρισμό ή εξαιρέσεις στα δάνεια που μπορούν να μεταβιβαστούν από μια τράπεζα σε έναν ξένο οίκο επενδύσεων, ταμείο ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα έχει την εποπτεία για κάθε οργανισμό, ο οποίος θα εξασφαλίσει δάνεια, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή όχι.

2. Ο πελάτης θα έχει δικαίωμα αγοράς ενός δανείου πριν αυτό μεταβιβαστεί;
Σχετική τροπολογία του αρχικού νομοσχεδίου, η οποία υπερψηφίστηκε δίνει το δικαίωμα στον πελάτη να καταθέσει πρόταση εξαγοράς του δανείου του από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται. Ο χρόνος υποβολής πρότασης είναι 45 ημέρες, από την ημέρα που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ενημερώσει ότι προτίθεται να πουλήσει το δάνειο.

3. Πώς προστατεύονται οι μικροί δανειολήπτες;
Η νέα νομοθεσία δεν κάνει εξαιρέσεις σε σχέση με την πώληση δανείων. Παρόλα αυτά το όριο εξαίρεσης δανείων από εκποιήσεις ύψους μέχρι 350 χιλιάδων, σε συνδυασμό με το πλαίσιο Αφερεγγυότητας το οποίο προστατεύει πελάτες με δάνεια κάτω του €1 εκατ., αποτελούν τα σημαντικά εργαλεία προστασίας ευάλωτων –οικονομικά- δανειοληπτών και στο ενδεχόμενο μεταβίβασης του δανείου τους.  

4. Ποιες οι υποχρεώσεις πελάτη και εγγυητή όταν το δάνειο αλλάξει χέρια;
Οι όροι συμβολαίου ενός δανείου, δηλαδή το ύψος των δόσεων, το επιτόκιο και η χρονική διάρκειά του, δεν θα αλλάξουν σε ενδεχόμενη μεταβίβασή του. Σημειώνεται πάντως, ότι λεπτομέρειες τόσο για τα διαδικαστικά όσο και για την εποπτεία των διαδικασιών θα ξεκαθαρίσουν μετά την κατάθεση των κανονισμών του νόμου στη Βουλή.

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων