X. Γεωργιάδης: Επιτυχής η όγδοη αξιολόγηση της Τρόικας

Με τέσσερα για το δημόσιο τομέα προαπαιτούμενα ολοκληρώθηκε η όγδοη επικαιροποίηση του μνημονίου. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η αξιολόγηση από την Τρόικα ήταν επιτυχής, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας έχει επιταχυνθεί.

Τα προαπαιτούμενα πρέπει να εγκριθούν πριν τη σύνοδο του Euroworking group, που πραγματοποιείται στις αρχές Ιανουαρίου ενόψει της συνόδου του Eurogroup στις 14 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη και τελευταία δόση του προγράμματος εκτιμάται γύρω στα €600 εκατομμύρια.

Τα προαπαιτούμενα αφορούν:

-την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που ήδη εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής, το οποίο διέπει την ίδρυση κρατικής εταιρείας Cyta.

-Έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου που θα διέπει τα εργασιακά θέματα των εργαζομένων της Cyta.

-Λήψη απόφασης επί της αρχής από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τον τρόπο και τη μορφή του διαχωρισμού της ΑΗΚ, με βάση τις αρχές του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

-Οριστική επιβεβαίωση από την Τρόικα του περιεχομένου της νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 12 Νοεμβρίου σχετικά με το εποπτικό πλαίσιο για την πώληση των δανείων.

 

Πιθανότητα η τελευταία αξιολόγηση
Το τρίπτυχο που πρέπει να διέπει την οικονομική διαχείριση του κράτους στη μεταμνημονιακή εποχή, επεσήμανε εκ νέου ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μετά το πέρας της όγδοης και πιθανότατα τελευταίας αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η ένατη και τελευταία δόση του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι και τα €350 εκατομμύρια και αυτό αναλόγως εάν θα δοθεί τελικά η κεφαλαιακή ένεση στο Συνεργατισμό, η οποία δεν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €150 εκατομμύρια. Η εκτίμηση ότι η παρούσα αξιολόγηση πιθανότατα να είναι η τελευταία βασίζεται στο ότι η όγδοη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και τυπικά μετά τη σύνοδο του Eurogroup στα μέσα Ιανουαρίου, με την εκταμίευση να αναμένεται στα τέλη του ιδίου μήνα έπειτα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εκταμίευσης που ακολουθούνται σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει χρόνος για νέα κάθοδο της Τρόικα πριν το τέλος του μνημονίου στις 31 Μαρτίου του 2016.

Ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 2,2%
«Έχει πριν λίγο ολοκληρωθεί με επιτυχία άλλος ένας γύρος αξιολόγησης από την Τρόικα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος ταυτόχρονα στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που έφτασε στο 2,2% το γ` τρίμηνο του έτους. «Έχουμε επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι για το 2015 θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης που θα προσεγγίζει και πιθανώς να υπερβαίνει το 1,5%», πρόσθεσε.

Λέγοντας ότι «η προσπάθεια αποδίδει, η πραγματική οικονομία άρχισε να κινείται, αλλά πρέπει με την ίδια ένταση να συνεχίσουμε», ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύουμε την αναπτυξιακή προοπτική και αυτό προϋποθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ότι η συνετή διαχείριση του δημόσιου χρήματος θα είναι κανόνας και ότι οι αποφάσεις γενικότερα στα θέματα της οικονομίας θα είναι αποφάσεις ευθύνης».

Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε πως η απόφαση της Βουλής για την πλώληση δανείων θεωρώ ότι «ήταν μια τέτοια απόφαση ευθύνης» και ευχαρίστησε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές που συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα.

Εκτιμώντας ότι η νομοθεσία που εγκρίθηκε είναι συμβατή με τις απαιτήσεις των δανειστών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αναμένεται η οριστική και επίσημη επιβεβαίωση από την Τρόικα μέσα στις επόμενες μέρες, όταν εξετάσει το τελικό κείμενο της νομοθεσίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η παρούσα αξιολόγηση πιθανότατα να είναι η τελευταία.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε σημαντική τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει δραστικά το δείκτη προβλέψεων για κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 50% διατηρώντας ταυτόχρονα την κεφαλαιακή επάρκεια του. «Αυτό θα επιτρέψει στο Συνεργατισμό πολύ πιο αποτελεσματικά να προβαίνει σε αναδιαρθρώσεις δανείων», συμπλήρωσε.

Παράλληλα επιβεβαίωσε την πρόθεση του κράτους να προσφέρει μια τελευταία περιορισμένης έκτασης κεφαλαιουχικής ενίσχυσης στο Συνεργατισμό, με την επιφύλαξη ότι κάτι τέτοιο πρώτα με τη Γενική Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Απαντώντας τέλος σε άλλη ερώτηση αν διατηρείται η ανάγκη για έγκριση αλλαγών στο πλαίσιο αφερεγγυότητας και στο νόμο για τις εκποιήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι παραμένει η ανάγκη εντός ή στις αρχές του 2016 να ανασκοπήσουμε την εφαρμογή στην πράξη των σημαντικών νομοθεσιών που έχουν ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς με σκοπό εάν εντοπιστούν αδυναμίες ή δυσλειτουργίες να διορθωθούν.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης