Νόμος πλέον η πακετοποίηση δανείων

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις δύο ημερών η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με την πώληση πακέτων δανείων. Σειρά τροπολογιών αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό την αρχική πρόταση και πλέον είναι θέμα της κυβέρνησης και βεβαίως των δανειστών να αξιολογήσουν σε ποιο βαθξμό ικανοποιούνται οι απαιτήσεις που απορρέουν από τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Η συνεδρίαση άρχισε με έντονες διαφορές και συζήτηση στην Ολομέλεια αναφορικά με την ώρα έναρξης της συνεδρίασης. Ο Άντρος Κυπριανού έψεξε το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης, μαζί του συμφώνησαν ο Δημήτρης Συλλούρης και ο Νίκος Κατσουρίδης, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος απάντησε ότι το ΔΗΚΟ ζήτησε την καθυστέρηση για να κατατεθούν τροπολογίες.

Ο Νίκος Τορναρίτης υποστήριξε τον κ. Παπαδόπουλο σημειώνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για εξόχως σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει ολόκληρη την Κύπρο και δη της πορείας της εντός Μνημονίου.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΔΗΣΥ, καταψηφίστηκε του ΑΚΕΛ. Οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ υπερψηφίστηκαν. Οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ καταψηφίστηκαν, όπως επίσης και οι τροπολογίες των Οικολόγων. Τροπολογία της Συμμαχίας Πολιτών επίσης απορρίφθηκε.

Με 26 ψήφους υπέρ και 25 κατά και καμία αποχή το νομοσχέδιο για πώληση πακέτων δανείων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.  

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
ΔΗΣΥ: Ο αρχηγός του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι πολλά έγιναν, πολλά συζητήθηκαν και πολλές δύσκολες αποφάσεις πάρθηκαν. Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου τόνισε απομένουν ακόμη ορισμένα ζητήματα να κλείσουν, προκειμένου η Κ΄λυπρος να ανακτήσει την αξιοπιστία, τη σταθερότητα και την εθνική της κυριαρχία.

ΑΚΕΛ: Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Σταύρος Ευαγόρου τόνισε ότι όλα γίνονται για να εξασφαλίσουν κέρδη τα ταμεία-γύπες και να μείνει κόσμος στους δρόμους. Παράλληλα, το κόμμα προτείνει τη δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης ακινήτων προκειμένου να μην μείνει κόσμος στους δρόμους. Μάλιστα, το ΑΚΕΛ τόνισε ότι τα στεγαστικά αξίζουν 2,4 δισ. και το κράτος μπορεί να αναλάβει αυτά τα δάνεια σώζοντας ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

ΔΗΚΟ: Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. «Προσπαθούμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις αλλά να στηρίξουμε όσο μπορούμε τον κόσμο που πληρώνει τα εγκλήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΕΔΕΚ: Εκ μέρους του κόμματος μίλησε ο Νίκος Νικολαΐδης ο οποίος σημείωσε ότι συνεχώς καλείται η χώρα να λάβει δυσμενείς για τον κόσμο αποφάσεις. «Η ΕΔΕΚ καταθέτει τις προτάσεις της προκειμένου να εφαρμοστούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις εντός δύσκολου πλαισίου» όπως σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Ο Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι όλα γίνονται με σκοπό να εξυπηρετηθούν κερδοσκόποι από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα τόνισε ότι το κράτος πρέπει να εξετάσει εκ νέου το σενάριο δημιουργίας κρατικού φορέα διαχείρισης ακινήτων. Ξεκαθάρισε παράλληλα, ότι το κόμμα δεν συμφωνεί και δεν ψηφίζει νομοσχέδια που συνεχώς πλήττουν την κοινωνία.

ΕΥΡΩΚΟ: Σε έντονο ύφος ο Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε σε όσα κακώς η Βουλή ψήφισε όπως η ενίσχυση το πλαίσιο Αφερεγγυότητας, το οποίο σήμερα δεν προστατεύει ούτε τις τράπεζες ούτε τους δανειολήπτες.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε σε όσα εδώ και χρόνια ψηφίζει η Βυολή τα οποία χαρακτήρισε ως εγκλήματα, όπως η ενίσχυση της Λαϊκής, το κούρεμα και η διόγκωση του ELA.

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις