Η Βουλή αποφασίζει, οι δανειστές παρακολουθούν

Οι διεργασίες μεταξύ κομμάτων για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας με επίκεντρο τον καθοριστικής σημασίας νόμο για την πακετοποίηση δανείων, πραγματοποιούνται υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών.

Το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο για αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της Κύπρου, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις ζυμώσεις που πραγματοποιούνται την ώρα που θεωρεί ως προαπαιτούμενο την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για θετική αξιολόγηση.

Πάντως, προβληματισμός επικρατεί στο στρατόπεδο της κυβέρνησης, εκεί όπου αξιολογείται ως κομβικό θέμα η πακετοποίηση δανείων τόσο σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, όσο και αναφορικά με την πορεία εξόδου από το Μνημόνιο. Πιθανός εκτροχιασμός από το πρόγραμμα και παρέκκλιση από κάθε προαπαιτούμενο, δυνατόν να ταρακουνήσει τις έως τώρα θετικές εξελίξεις που έχουν καταγραφεί.

Το «κουτσούρεμα» του νομοσχεδίου αποτελεί κόκκινο πανί για την τρόικα η οποία ενημερώνει ξεκάθαρα για τις θέσεις. Η επίμαχη τροπολογία αφορά τη δυνατότητα αγοράς ενός δανείου από τον ίδιο τον πελάτη, κάτι που η τρόικα αξιολογεί ότι θα επιφέρει στρεβλώσεις στην αγορά και ακόμη περισσότερα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η σύσκεψη αρχηγών και κυρίως η Ολομέλεια θα δείξουν σε ποιο βαθμό η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές των δανειστών. Οι εξελίξεις θυμίζουν έντονα όσα πριν ένα χρόνο έλαβαν χώρα σε σχέση με τις εκποιήσεις κι έπειτα με το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Πάντως, πέρσι η τρόικα δεν προέβαλε αντιστάσεις, παρά τις σημαντικές τροπολογίες που αποφάσισε να εντάξει στους σχετικούς νόμους η Ολομέλεια της Βουλής.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων