Αναστασιάδης: Η Κύπρος πρεσβευτής της Ιορδανίας στην ΕΕ

Η Ιορδανία μπορεί να θεωρεί την Κύπρο ως πρεσβευτή της στην ΕΕ, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Βασιλιά της χώρας, Αμπτάλα Β´, με τον οποίο συναντήθηκε στο παλάτι Αλ Χουσεϊνίγια, στο Αμμάν.

Ο Πρόεδρος, συνοδευόμενος από  τη σύζυγο του, Άντρη, έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Βασιλιά Αμπντάλα και τη Βασίλισσα Ράνια και είχε κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.

 Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας χαρακτήρισε φανταστικές τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, είπε όμως ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων.
 
Μιλώντας πριν την έναρξή των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα μεταφέρει κατά την αυριανή άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Μάλτα τις απόψεις της Ιορδανίας στο προσφυγικό ενώ είπε ότι το Αμμάν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Κύπρου.
 
Το γεγονός ότι το Χασιμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας παρέχει στέγη και επαρκείς συνθήκες διαβίωσης σε περισσότερο από 1,2 εκ. πρόσφυγες είναι μια συλλογική, κοινωνική και ανθρωπιστική πράξη που αξίζει να τύχει διεθνούς αναγνώρισης, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Είπε εξάλλου ότι οι δύο χώρες είναι μέρος της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα της.
 
Και οι δύο πλευρές, συμπλήρωσε, μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο της δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν σε διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και παραπέρα.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψή του αποτελεί απόδειξη της αποφασιστικότητας των δυο πλευρών να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για το πώς θα ενισχύσουν περαιτέρω την εξαίρετη σχέση τους, αλλά και να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή.
 
«Η Ιορδανία, εξοχότατε, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας, στην προσπάθεια για αποτελεσματική διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που βαθαίνει» είπε.
 
Διαβεβαίωσε τον Βασιλιά Αμπντάλα ότι η Ιορδανία κατέχει μια ιδιαίτερη θέση «τόσο στις καρδιές μας όσο και στην εξωτερική μας πολιτική. Μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο ως ένα από τους Πρεσβευτές σας στη ΕΕ» κατέληξε.
 
Από την πλευρά του ο Βασιλιάς Αμπντάλα καλωσόρισε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Αμμάν και υπογράμμισε τις εξαιρετικά θερμές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, που μετρούν 53 χρόνια ιστορίας.
 
Πρόκειται για μια σχέση την οποία εκτιμούμε με ιδιαίτερη περηφάνια, είπε και εξήρε την υποστήριξη της Κύπρου, ως μέλος της ΕΕ,  προς τη χώρα του.
 
Είπε τέλος ότι η πολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι φανταστική, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών «ως φίλοι και αδέρφια».
 
Προηγήθηκε η επίσημη υποδοχή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο παλάτι, όπου έφτασε στις 11.40πμ. Κατά την τελετή υποδοχής, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και ρίφθησαν 21 χαιρετιστήριες βολές.
 
Ακολούθησε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Ιορδανίας  και στη συνέχεια ο Βασιλιάς και ο Πρόεδρος επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα.
 
Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Από την ιορδανική πλευρά, ήταν παρών ο Πρωθυπουργός Abdullah Nsour και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς οι Πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας.
 
Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες, οι οποίες διήρκεσαν πέραν της μίας ώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η σύζυγος του και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα που παρέθεσαν προς τιμή τους ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα της Ιορδανίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων