Εναρμονίστηκε ο ΦΠΑ με την κοινοτική νομοθεσία

Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα κανονισμούς για εναρμόνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κοινοτική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία και τον επιμερισμό του ΦΠΑ.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, οι κανονισμοί επιτυγχάνουν εναρμόνιση με το Άρθρο 1 παράγραφος 12 της Οδηγίας 2009/162/ΕΕ του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2009 για την τροποποίηση διάφορων διατάξεων της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας.

Ειδικότερα, με τους κανονισμούς προτείνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις αναφορικά με τη διαδικασία και τις μεθόδους επιμερισμού του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για αγαθά που αποκτά και εισάγει υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, καθώς και με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης του φόρου εισροών, όταν η χρήση των εν λόγω αγαθών πραγματοποιείται ή πρόκειται να πραγματοποιηθεί μερικώς για σκοπούς επιχείρησης που ασκείται και μερικώς για άλλους σκοπούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών, η Οδηγία 2009/162/ΕΚ αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην εξασφάλιση της δημιουργίας δικαιότερου συστήματος έκπτωσης του φόρου εισροών για τα υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα με την ενσωμάτωση κανόνων για την αναπροσαρμογή των εκπτώσεων του ΦΠΑ που δικαιούνται τα εν λόγω πρόσωπα, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη κατά πόσο υπάρχει αλλαγή στη χρήση των αγαθών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τμήματος Φορολογίας, με τους προτεινόμενους κανονισμούς ολοκληρώνεται η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο με τον καθορισμό λεπτομερέστερων ρυθμίσεων αναφορικά με τον επιμερισμό και το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη την αλλαγή στη χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου ή άλλου αγαθού από επιχειρηματική σε μη επιχειρηματική.

Εγκρίθηκαν επίσης ειδικές Διατάξεις Κανονισμών, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία απαλλαγής ορισμένων πράξεων από τον ΦΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή