Τα συγχρηματοδοτούμενα βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας

Το γεγονός ότι σήμερα η οικονομία της Κύπρου, μετά από έναν ισχυρό κλονισμό, αρχίζει να ανακτά σταδιακά την αξιοπιστία της και να παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης οφείλεται, βέβαια, στην καθολική συστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου στην κοινή προσπάθεια, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία πρόσθεσε ότι και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα οποία υλοποιούνταν στη δύσκολη περίοδο που διανύσαμε, είχαν τη δική τους θετική συμβολή στην απάμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Σε χαιρετισμό της, που διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης, στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των αποτελεσμάτων των συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΚΤ και την ΑνΑΔ έργων, η κ. Αιμιλιανίδου εξέφρασε την ευαρέσκεια της για το γεγονός ότι η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού έχει εμπλακεί ενεργά στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Έργων, καθόλη τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, αλλά και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

“Τα συγχρηματοδοτούμενα σχέδια που υλοποιήθηκαν από την Αρχή κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τελικό αποδέκτη πάντα το ανθρώπινο δυναμικό, με ιδιαίτερη έμφαση στους ανέργους και σε κατηγορίες ανέργων με ιδιαίτερη ευαισθησία, και τις επιχειρήσεις του τόπου”, είπε.

Όπως πρόσθεσε “η στόχευση του οφέλους των συγχρηματοδοτούμενων έργων προς συγκεκριμένους τελικούς αποδέκτες, διακρίνεται από ευρύτητα, αλλά και κοινωνική ευαισθησία”, συμπληρώνοντας πως “μια βασική συνισταμένη της στόχευσης αυτής ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης με την παροχή ευκαιριών σε ανέργους, στο οικονομικά αδρανές γυναικείο δυναμικό και σε άνεργους νέους πτυχιούχους, για κατάρτιση αλλά και για απόκτηση εργασιακής πείρας”.

“Παράλληλα, μια άλλη βασική συνισταμένη, με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υπήρξε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και μικρομεσαίων, αλλά και η εφαρμογή του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων. Σημειώνω με ικανοποίηση τα συνολικά ποσοτικά αποτελέσματα των έργων αυτών ως επίσης και τα αποτελέσματα των ερευνών αξιολόγησης για τα οφέλη που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα, από τα εν λόγω συγχρηματοδοτούμενα σχέδια επωφελήθηκαν συνολικά περίπου 8.700 άτομα και 2.400 Επιχειρήσεις και Οργανισμοί με συνολική δαπάνη της τάξης των 23 εκατ. Ευρώ”, είπε η Υπουργός Εργασίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι “πολύ θετικά χαρακτηρίζονται και τα αποτελέσματα των ερευνών αξιολόγησης για τα οφέλη που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στα συγχρηματοδοτούμενα αυτά προγράμματα”, σημειώνοντας ότι “από τους άνεργους νέους πτυχιούχους που συμμετείχαν στο Σχέδιο Τοποθέτησης Άνεργων Νέων Πτυχιούχων για Απόκτηση Εργασιακής Πείρας σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς, ποσοστό 50% περίπου απασχολήθηκαν μετά τη λήξη του Σχεδίου”.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι το σύνολο των γνώσεων και εμπειριών που προσφέρθηκαν μέχρι σήμερα στον Κύπριο πολίτη μέσα από τα προγράμματα αυτά, έχουν αποδώσει συγκεκριμένα οφέλη για τον ίδιο, την κυπριακή επιχείρηση, αλλά και την οικονομία του τόπου γενικότερα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής