Κομισιόν: Οριακή ανάκαμψη και μείωση ανεργίας στην Κύπρο

Ισχνή ανάπτυξη αν και προκύπτει έπειτα από τρία συναπτά έτη ύφεσης, οριακή πτώση της ανεργίας και σταδιακή κλιμάκωση του πληθωρισμού προβλέπει για το επόμενο έτος η Κομισιόν, στην έκθεση με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της για την ΕΕ.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2016 θα συνεχίσει σε τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ και πιο ειδικά σε ποσοστό της τάξης του 1,6%, σε σχέση με ανάπτυξη 1,2% που προβλέπεται για το τρέχον έτος.

Επενδύσεις, απασχόληση και ανεργία
Παράλληλα, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι επενδύσεις στη χώρα θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 3,6% για το επόμενο έτος, σε σχέση με άνοδο ύψους 2,2% το 2015 και αρνητικό ποσοστό της τάξης του 18% το 2014. Πάντως, σε σχέση με την απασχόληση οριακές είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, η οποία προβλέπει άνοδο του δείκτη σε ποσοστό της τάξης του 1,2% σε σχέση με ισχνή αύξηση ποσοστού 0,2% για το τρέχον έτος. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας κατά το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί στο 14,6%, ενώ με το τέλος του 2015 θα είναι στο 15,6%.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως, ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει πιο θετικές εκτιμήσεις από αυτές της Κομισιόν τόσο σε επίπεδο ρυθμού ανάπτυξης όσο και σε σχέση με την ανεργία. Πιο ειδικά το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% για το επόμενο έτος και ανεργία κάτω του 14%.

Ισχνή άνοδος πληθωρισμού
Αναφορικά με τον πληθωρισμό η Κομισιόν προβλέπει συνέχεια των αποπληθωριστικών τάσεων και με το τέλος του 2015 και πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό 1,6%, ενώ για το 2016 εκτιμά οριακή άνοδο τιμών της τάξης του 0,6%.
Πάντως, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Κύπρος κατά το 2016 θα έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό σε ποσοστό της τάξης του 0,1%. Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό αποτελεί στόχο και για το Υπουργείο Οικονομικών.

Περιορισμός του χρέους
Μία από τις πλέον θετικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Κύπρο αφορά τον περιορισμό του δημοσίου χρέους, το οποίο προβλέπεται να περιοριστεί κάτω του 100% για το επόμενο έτος και πιο συγκεκριμένα εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 98,7%. Το χρέος θα περιοριστεί κάτω από το 100% μετά τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013.

 

Δειτε Επισης

Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή