Η Τρόικα έρχεται για προτελευταία φορά στην Κύπρο

Αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, η όγδοη και προτελευταία αξιολόγηση από την Τρόικα της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το οποίο ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η αποστολή των διεθνών δανειστών θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τις 13 Νοεμβρίου και θα επικεντρωθεί στο υψηλό επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και στη συνέχιση της ενίσχυσης του εποπτικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση δανείων. Πέρα τούτων, έμφαση θα δοθεί επίσης στο θέμα της πώλησης των δανείων, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις,

Η άφιξη της Τρόικας στο νησί ακολουθεί τόσο την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch όσο και της τρίτης εξόδου, εν μέσω μνημονίου, της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές και της άντλησης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω της πώλησης 10ετούς ευρωομολόγου.

Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, Τζέρι Ράις, το πρόγραμμα της Κύπρου αποδίδει καλά και η Κύπρος συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο με το πρόγραμμα. Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο και έδωσε τα εύσημα “στις κυπριακές αρχές και στον κυπριακό λαό που έκανε δεσμεύσεις και κατέβαλε προσπάθειες κάτω από δύσκολες συνθήκες".

Ειδικότερα, η νέα αξιολόγηση από την Τρόικα θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις ακινήτων, καθώς και στη συνέχιση της ενίσχυσης του εποπτικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των δανείων.

Σε σχέση με τα ΜΕΔ, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι όσο η οικονομία ανακάμπτει και αφήνει πίσω της την ύφεση τόσο θα ενισχύεται και η δυνατότητα των δανειοληπτών για εξυπηρέτηση δανείων. Ο κ. Γεωργιάδης το χαρακτήρισε το θέμα των ΜΕΔ “ένα σοβαρό πρόβλημα” και σημείωσε πως “φαίνονται τα πρώτα σημάδια της αποκλιμάκωσης” αυτού του προβλήματος.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο Βιντζέντζο Κούτζο χαρακτήρισε τη μείωση των ΜΕΔ ως την πρώτιστη προτεραιότητα και σημείωσε ότι τα ΜΕΔ εμποδίζουν τις τράπεζες από το να λειτουργούν σαν τράπεζες. Ανέφερε επίσης ότι η επικέντρωση δεν πρέπει να περιορίζεται στα κεφάλαια των τραπεζών, αλλά στις επιπτώσεις των ΜΕΔ στην ευρύτερη οικονομία.

Επίσης, στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης, έμφαση επίσης θα δοθεί από τους δανειστές της Κύπρου στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης αλλά και της διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών. Σημαντικές επί τούτου είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα στο ΚΥΠΕ πηγή του ΔΝΤ.

Επιπλέον, κρίσιμα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα για την επόμενη περίοδο είναι, μεταξύ άλλων, η συζήτηση στη Βουλή των πέντε κυβερνητικών νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η ψήφιση από τη Βουλή των νομοσχεδίων για την πώληση δανείων αλλά και για την τιτλοποίηση/πακετοποίηση δανείων, η αποκρατικοποίηση της Cyta και ο διαχωρισμός της ΑΗΚ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους