Αναστασιάδης: Μεγάλος στόχος η μεταρρύθμιση

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη δεν μπορεί να είναι μία νησίδα αποτελεσματικής υπηρεσίας, σε μία θάλασσα δημόσιου τομέα που λειτουργεί γραφειοκρατικά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι αυτή η διαπίστωση και αρχή είναι που επέβαλε να υλοποιήσουν ένα ευρύτατο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αλλάζει οριζόντια ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία.

Στην ομιλία του στα εγκαίνια του ΚΕΠ στην Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα πέντε νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, με τα οποία εκσυγχρονίζεται η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλάζει το σύστημα διορισμού και προαγωγών στο δημόσιο, μεταρρυθμίζεται το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και καταργείται η προφορική εξέταση για την πλήρωση κάποιων χαμηλόβαθμων θέσεων. Σε αυτά πρόσθεσε το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, με το οποίο εισηγείται ένα μηχανισμό που διασφαλίζει την διατήρηση του κρατικού μισθολογίου σε λογικό και αποδεκτό δημοσιονομικό πλαίσιο.

“Αποτελεί γεγονός πως έχουμε πετύχει - κάτι που δεν αμφισβητείται τουλάχιστον από τους εξειδικευμένους Οίκους αλλά και γενικότερα γίνεται κάθε μέρα αισθητό και από τους πολίτες - τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών μας. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε μέσα από την πειθαρχία, όπως πολλές φορές έχει αναφέρει και ο Υπουργός Οικονομικών, και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα τους μέσα από ένα μισθολογικό σύστημα που δεν θα απειλεί να κλονίσει τις ισορροπίες που έχουμε πετύχει”, είπε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των Υπουργείων με ανακατανομή αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών. “Θέλω να ελπίζω ότι η προσπάθεια μας να δημιουργηθούν δύο τουλάχιστον Υφυπουργεία, σε συνεργασία πάντοτε με τη Βουλή, θα βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρξει μια μεγαλύτερη αποκέντρωση από τα υδροκέφαλα σήμερα Υπουργεία, προκειμένου να υπάρχει και η αντιμετώπιση των δυσκολιών που αναφύονται και η μείωση ακόμη περισσότερο της γραφειοκρατίας”.
 
Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχουν οδηγήσει στην εξομάλυνση των δημοσίων οικονομικών, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με το νέο προϋπολογισμό, που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή.

“Δεν αποτελεί όμως η δημοσιονομική εξυγίανση αυτοσκοπό, αλλά το μέσο για την αποκατάσταση υγειών συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αποτελούν  μαζί με τα υπόλοιπα που προανέφερα τις  απτές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της σαφούς βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μας.”
 
Και επειδή, δικαιολογημένα – είπε - πολλές φορές ακούει και κριτική για το πότε θα αρχίσει η επανεκκίνηση, “θέλω να πω ότι προαπαιτούμενο της επανεκκίνησης ή των επενδύσεων που δημιουργούν τις συνθήκες αναθέρμανσης και επανεκκίνησης της οικονομίας, είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος. Και αυτά προηγούνται των όποιων επενδύσεων”. Η ανάπτυξη που παρατηρείται φέτος και φαίνεται να σταθεροποιείται, ευελπιστώντας ότι θα συνεχίσει και του χρόνου,ανέφερε, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να αντιμετωπίσουμε και βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, όπως είναι η ανεργία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, η δυστυχία που καταγράφεται και κανείς δεν μπορεί να την αρνηθεί.
 
“Την ίδια ώρα θεωρώ απαραίτητη για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, την επένδυση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, κάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση. Αυτήν ακριβώς τη διάσταση εξυπηρετεί και  η περαιτέρω ανάπτυξη του πετυχημένου θεσμού των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη”.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι γεγονός πως η σχέση της Δημόσιας Υπηρεσίας -ως μηχανισμός- με τους πολίτες στον τόπο μας δεν ήταν ποτέ αυτή που θα θέλαμε, “όντως κάπου πάσχουμε κάπου υποφέρουμε είτε λόγω νομοθεσιών είτε λόγω κανονισμών είτε λόγω τυπολατρείας πολλές φορές που διακρίνει ορισμένους των δημοσίων υπαλλήλων”.
 
Αυτή την απογοητευτική εικόνα, είπε, αλλάζουν και βελτιώνουν καθημερινά τα ΚΕΠ, στα οποία ανατρέπεται η στερεότυπη αντίληψη που θέλει το δημόσιο τομέα αργόσυρτο και αναποτελεσματικό.
 
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τη λειτουργία του πρώτου ΚΕΠ στη Λευκωσία, το δίκτυο των Κέντρων επεκτάθηκε σε όλες τις πόλεις, ενώ ήδη λειτουργούν και δύο περιφερειακά, ένα στην Πόλη Χρυσοχούς και ένα στο Πελένδρι, σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι ο θεσμός επεκτάθηκε και στα Ταχυδρομικά Γραφεία, ενώ χθες εγκαινιάστηκε το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Αγρότη.

Χαρακτήρισε το ΚΕΠ ένα από τους πιο πετυχημένους θεσμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας, τον οποίο θέλουμε να διευρύνουν ακόμη περισσότερο και να καταστεί το μοναδικό σημείο επαφής του πολίτη με τις δημόσιες Υπηρεσίες. “Το ΚΕΠ συμβάλλει ενεργά και στις ενέργειες της Κυβέρνησης για προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε επίσης ότι μετά από την εξαγγελία σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αφορούν τους Τουρκοκύπριους, το ΚΕΠ Λευκωσίας είναι στελεχωμένο με προσωπικό που κατέχει την τουρκική γλώσσα. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων, εφόσον δημιουργεί τη δυνατότητα της άμεσης εξυπηρέτησης τους στη μητρική τους γλώσσα, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο κτίριο, συνομίλησε με το προσωπικό και πήρε ως δώρο από τους εργαζόμενους, όπως του ελέχθη, δύο πιστοποιητικά γέννησης που εκδόθηκαν σε λίγα μόνο λεπτά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023