Δίνονται λεφτά για αναπτυξιακά έργα αλλά δεν υλοποιούνται

Αυξημένες κατά 75% ή 80 εκ. Ευρώ είναι οι αναπτυξιακές δαπάνες στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το 2016, ο οποίος παρουσιάστηκε και συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με την πλειοψηφία των Βουλευτών να εστιάζονται στο χαμηλό βαθμό υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων για το 2015.

Μιλώντας εντός της Επιτροπής, ο Υπουργός Μεταφορών ανέλυσε αρχικά τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, σημειώνοντας πως υπάρχει μια σημαντική αύξηση στο αναπτυξιακό κομμάτι του προϋπολογισμού σε σχέση με το 2015.

Όπως είπε, οι συνολικές δαπάνες του Υπουργείου για το 2016 ανέρχονται στα 260 εκ ευρώ έναντι 276 εκ το 2015 με μείωση κατά 16,6 εκ ή σε ποσοστό 6%. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους 51.5 εκ ευρώ για έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης. Συνεπώς, ο προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένων των συγχρηματοδοτούμενων έργων ανέρχεται στα 311.5 εκ ευρώ.

Οσον αφορά τις αναπτυξιακές δαπάνες, ο Υπουργός ανέφερε πως συμπεριλαμβανομένων των συγχρηματοδοτούμενων έργων είναι αυξημένες κατά 74,7% και ανέρχονται στα 79.8 εκ ευρώ έναντι 45.7 εκ το 2015.

Ωστόσο, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως ο βαθμός υλοποίησης των έργων για το 2015 είναι ιδιαίτερα χαμηλός και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτό. Όπως είπε, ο κύριος λόγος είναι το θέμα που δημιουργήθηκε με τους εργολάβους του ΣΑΠΑ, καθώς 2 από τα κύρια έργα, ο δρόμος Κίτι-Μαζωτού και ένα κομμάτι του κάθετου δρόμου της Λεμεσού προς το λιμάνι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, και θα πρέπει να βγάλει απόφαση η Αρχή για να εξεταστεί το πώς θα συνεχιστούν. Αυτό το θέμα έχει καθυστερήσει πάρα πολλά έργα του δημοσίου ακόμη και καινούρια έργα που οι διαγωνισμοί κερδήθηκαν από τους εργολάβους πρόσφατα.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής και απαντώντας σε ερώτηση για την αργή υλοποίηση των έργων, είπε εκτός από τα πολλά έργα που βρίσκονται στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών υπάρχει πρόβλημα και με τη γραφειοκρατία. Όπως σημείωσε, γίνεται προσπάθεια και από πλευράς Κυβέρνησης ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Ο κ. Δημητριάδης σε άλλο μέρος των δηλώσεων του είπε πως στο Υπουργείο δεν γίνεται μόνο σημαντική δουλειά σε σχέση με τα αναπτυξιακά έργα, αλλά γίνονται σημαντικές τομές. “Τη σημερινή εποχή που ζούμε δεν είναι αρκετό να κάνεις σωστή διαχείριση των δεδομένων αλλά είναι σημαντικό να κάνεις τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργία των τομέων που αφορά το Υπουργείο στο μέλλον”, είπε και σημείωσε πως σε αυτό τον τομέα προχώρησαν αρκετά οι διαρθρωτικές αλλαγές για την εμπορικοποίηση του λιμανιού, του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, τα Ταχυδρομεία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα νέα έργα που βρίσκονται στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Προδρόμου-Στασικράτους στη Λευκωσία, η λεωφόρος Αγλαντζιάς και σε ένα κομμάτι του κάθετου δρόμου στη Λεμεσό.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε η εικόνα που έχει προσκομίσει η Επιτροπή είναι ότι γίνεται πολύ σκληρή δουλειά από όλα τα Τμήματα στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων. Απ` εκεί και πέρα όμως, ο κ. Βότσης σημείωσε πως παρόλο που ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός από τα 45 εκ πάει στα 80, ο προϋπολογισμός του 2015 μετά βίας θα υλοποιηθεί κατά 40-41% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης δήλωσε πως η αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών του Υπουργείου θα βοηθήσει πάρα πολύ την ταλαιπωρημένη οικονομία του τόπου. Πρόσθεσε πως είναι αναμενόμενο το ΑΚΕΛ να κάνει κριτική και εκεί που δεν υπάρχει λόγος, αφού ο βαθμός υλοποίησης, όπως ανέφερε, δεν εξαρτάται από το Υπουργείο Μεταφορών αλλά από τα προβλήματα λόγω των προσφυγών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

“Θα πρέπει να μελετηθεί και να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο χωρίς να ξηλώσουμε ένα σημαντικό ανεξάρτητο θεσμό. Δεν μπορεί να μπλοκάρονται τα πλείστα των έργων σε αυτή την Αρχή, θα πρέπει να βρούμε τρόπους και διεξόδους η ανάπτυξη να προχωρά”, είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης στις δηλώσεις του είπε πως ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου διέπεται από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο θύμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, η οποία παραμένει σε χειμέρια νάρκη για τρία χρόνια. Πρόσθεσε πως τα έργα για το 2016 μετρώνται στα δάκτυλα των δύο χεριών και η Κυβέρνηση στοχεύει να φέρει την ανάπτυξη μέσα από το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών, της κρατικής περιουσίας και της κρατικής γης.

Ο κ. Τζιοβάνης είπε πως η υλοποίηση του προϋπολογισμού για το 2015 ανέρχεται σήμερα στο 19,3%, δαπανήθηκαν δηλαδή 9 εκ. Ευρώ και μέχρι το τέλος το χρόνου αναμένεται να φτάσει το 40%, δηλαδή ένα ποσό 20 εκ.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε το κόμμα του δεν είναι ικανοποιημένο από τις αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου και από τη γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Το θέμα που εγείρεται, όπως είπε, είναι και θέμα κατανομής των κονδυλίων για αναπτυξιακές δαπάνες που υπάρχουν, και είναι εξαιρετικά σημαντικό η επιλογή των έργων να γίνεται με βάση την αυξημένο πολλαπλασιαστικό αλλά και κοινωνικό όφελος. Είπε, επίσης, πως η ακύρωση μεγάλων έργων είναι μια ευκαιρία για να επιλεγούν μικρότερα έργα κυρίως περιφερειακής ανάπτυξης ούτως ώστε και να υπάρξει το ανάλογο κοινωνικό όφελος αλλά και να ωφεληθεί η ύπαιθρος που τόσο πολύ το έχει ανάγκη.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως η μεγάλη ανησυχία είναι η πολύ χαμηλή απορρόφηση και υλοποίηση των κονδυλίων, και πρόσθεσε πως γενικότερα ο Προϋπολογισμός του κράτους παρουσιάζει πρόβλημα υλοποίησης, με ένα ποσοστό γύρω στο 38% το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Επίσης, όπως είπε, μια μεγάλη ανησυχία των Οικολόγων είναι το σύστημα των οδικών μεταφορών καθώς ξοδεύονται πολλά εκατομμύρια και το αποτέλεσμα είναι περιορισμένο και γι αυτό θα πρέπει να γίνει καλύτερη στόχευση αυτών των κονδυλίων.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων