Τέσσερις ενστάσεις για το χαλλούμι

Τρεις προθέσεις για ενστάσεις στο φάκελο που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), υποβλήθηκαν μέχρι στιγμής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ αναμένεται άλλη μια. Ωστόσο το θέμα χαλούμι εκλαμβάνεται από πολλές χώρες ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για το Κυπριακό, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά για την υποστήριξη των ενστάσεων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, οι τρεις προθέσεις για ενστάσεις προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, και τις εταιρείες Dairy Australia Limited της Αυστραλίας και Consortium of Common Food Name των ΗΠΑ. Όσοι εκδήλωσαν πρόθεση να υποβάλουν ένσταση έχουν δύο μήνες να την στοιχειοθετήσουν, ώστε να αποφασίσει η Επιτροπή ποιες είναι παραδεκτές και ποιες όχι.

Οι ενστάσεις αυτές, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας διαβιβάστηκαν ήδη στην Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες μέχρι το τέλος της ημέρας, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία ακόμα ένσταση από ιδιώτη στη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με τον Υπουργό μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να υπάρξει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν.

Η αυστραλιανή και η αμερικάνικη εταιρεία που υπέβαλαν ένσταση, είναι εταιρείες που εμπορεύονται χαλούμι, ενώ στην Αγγλία υπάρχουν και εταιρείες που παράγουν χαλούμι.

Απρόθυμες οι χώρες να υποστηρίξουν τις ενστάσεις λόγω Κυπριακού
Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι η ένσταση που υποβλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εκ μέρους ιδιωτών, αλλά η χώρα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ ήταν υποχρεωμένη να υποβάλει η ίδια την ένσταση, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Ωστόσο η ένσταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είπε ο κ. Κουγιάλης, συνοδεύεται από επιστολή που αναφέρει ότι αναγνωρίζει πως το χαλούμι μπορεί να αποτελέσει μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και δεν θα ήθελε η Αγγλία να δημιουργήσει οποιαδήποτε πρόβλημα. Παρ` όλα αυτά αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένο, λόγω των εσωτερικών ενστάσεων από τους παραγωγούς να την υποβάλει.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει επιστολή από τη Νέα Ζηλανδία, ότι ως κράτος δεν υποστηρίζει τις ενστάσεις, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει οποιονδήποτε ιδιώτη αν θέλει να στείλει απευθείας ενστάσεις.

Ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ενστάσεις αυτές δεν έχουν ιδιαίτερη βάση, ακόμα κι αν αυτές είναι παραδεκτές, δηλαδή δεικνύουν έννομο οικονομικό συμφέρον.

Το Υπουργείο δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ενστάσεις, τις θεωρεί αναμενόμενες, και είναι έτοιμο να τις αντιμετωπίσει στηριζόμενο ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το χαλούμι είναι ένα κυπριακό παραδοσιακό προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται στην Κύπρο εδώ και εκατοντάδες χρόνια, κάτι που έχει στοιχειοθετηθεί μέσα στην αίτηση της Κύπρου που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς κατοχύρωση.

Ο κ. Κουγιάλης ρωτήθηκε κατά πόσο θεωρεί ότι το θέμα του Κυπριακού ευνοεί τον φάκελο του χαλουμιού.

«Θεωρώ ότι αποτρέπει πολλές χώρες από το να υποστηρίξουν τις ενστάσεις. Δεν θεωρών ότι προσθέτει κάτι ιδιαίτερο, απλώς θεωρώ ότι αυτό απέτρεψε αρκετές χώρες από το να στηρίξουν τις ενστάσεις από τους παραγωγούς τους», ανέφερε.

Στις 28 του περασμένου Ιουλίου δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο φάκελος που υπέβαλε η Κύπρος ώστε να κατοχυρωθεί το χαλούμι ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Στο φάκελο αναφέρονται τα ονόματα ‘Χαλλουμι’ (Halloumi)/‘Hellim’ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται μαζί ή ξεχωριστά.

Είχε προηγηθεί στα μέσα Ιουλίου η επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανακοίνωσε την συναντίληψη που υπάρχει ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα. Η δημοσίευση του φακέλου του χαλουμιού προσέκρουε στο παρελθόν στο θέμα των ελέγχων, με τους Τουρκοκύπριους να μην αποδέχονται τον Υπουργό Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως την αρμόδια Αρχή που θα διορίσει τον μηχανισμό ο οποίος θα διεξάγει τους ελέγχους για το χαλούμι.
Τελικά συμφωνήθηκε οι έλεγχοι για το χαλούμι να γίνονται από τον διεθνή οργανισμό Bureau Veritas, τόσο στις ελεύθερες, όσο και τις κατεχόμενες περιοχές, ο οποίος θα λογοδοτεί στον υπουργό Γεωργίας της Δημοκρατίας και στην Κομισιόν, όπου θα αποστέλλει τις εκθέσεις του. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η τροποποίηση του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή για να διευκολύνεται η διαδικασία ελέγχων για τη διέλευση ζωικών προϊόντων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»