ΕΠΑ: Πρόστιμα €27,7 εκατ. το 2015

Πρόστιμα €27,7 εκατομμυρίων ευρώ έχει επιβάλει τον τρέχον έτος η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού σε σύγκριση με πρόστιμα €2,1 εκατ το 2014, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ωστόσο, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι μέχρι στιγμής οι εταιρείες προχωρούν σε διακανονισμό αποπληρωμής των προστίμων με δόσεις, ενώ άλλες έχουν προσβάλει τις αποφάσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ. Χριστοδούλου, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αφορούν υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας στις αγορές ανταλλακτικών αυτοκινήτων, της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς και υποθέσεις για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε υποβρύχια καλώδια, και χώρους στάθμευσης αερολιμένα.

Σε ερώτηση αν εισπράχθηκαν τα πρόστιμα αυτά, η κ. Χριστοδούλου, είπε ότι η εταιρεία Hermes έχει συμφωνήσει σε αποπληρωμή του προστίμου σε τρεις ισόποσες δόσεις και έχει καταβάλει ήδη την πρώτη δόση ύψους €250.000, προσθέτοντας ότι και η Cyta αποπληρώνει αλλά έχει τον περιορισμό του ότι είναι δημόσιος οργανισμός με τακτούς προϋπολογισμούς. Είπε ότι η εταιρεία Cyprus Import Corporation (εισαγωγέας των αυτοκινήτων Mercedes) έχει προσφύγει κατά της απόφασης της ΕΠΑ.

Εκπρόσωπος της ΕΠΑ είπε πως αν ένα πρόστιμο δεν αποπληρωθεί τότε θεωρείται αστική οφειλή και το θέμα παραπέμπεται στη Νομική Υπηρεσία.

Σε σχέση με τις υποθέσεις που βρίσκονται υπό εξέταση, η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι εξετάζονται πιθανολογούμενες παραβάσεις στον τομέα τηλεπικοινωνιών, νόθευση δημοσίων διαγωνισμών και το αγελαδινό γάλα, ενώ η ΕΠΑ προχωρεί σε προφορικές ακροάσεις για πέντε υποθέσεις.

Σωρεία εγγράφων για τομεακή έρευνα στα καύσιμα

Ερωτηθείς για τις έρευνες στα καύσιμα, η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για όλο τον τομέα των καυσίμων, που αφορά την εισαγωγή, μεταφορά αποθήκευση, χονδρική διανομή και λιανική εμπορία. «Κάναμε τεράστια δουλειά» είπε, προσθέτοντας ότι έχουν σταλεί χιλιάδες σελίδες σε απαντήσεις της Επιτροπής τόσο από τους πρατηριούχους όσο και από τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

«Λάβαμε χιλιάδες σελίδες απαντήσεων από τους πρατηριούχους και ολόκληρα φορτία από τις εταιρείες, τις εξετάζουμε αλλά είμαστε μόνο 11 λειτουργοί», είπε.

Είπε ότι ακόμη ότι η Επιτροπή βρίσκεται λίγα στάδια πριν την ολοκλήρωση της επανεξέτασης της υπόθεσης υποβολής προστίμου ύψους €42 εκατ που η ΕΠΑ επέβαλε το 2010 στις εταιρείες πετρελαιοειδών, αλλά απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Επιστροφή προστίμων στον καταναλωτή

Τόσο μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής όσο και στις δηλώσεις του, ο Προεδρεύων της Επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε πως πρέπει να εξεταστεί μια φόρμουλα επιστροφής των χρημάτων που «κλέβονται από τον κόσμο».

Σημείωσε ότι υπάρχει συζήτηση για το πώς επιστρέφονται τα χρήματα που λαμβάνονται από τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις διάφορες εταιρείες.

«Ένας τρόπος είναι είτε να επιδοτηθεί η τιμή του γάλακτος ή να επιστραφούν οι φόροι στα καύσιμα», είπε ο κ. Βότσης.

Χαρακτήρισε ως πρόβλημα την είσπραξη των προστίμων, αφού η Επιτροπή δίνει τα στοιχεία στη νομική υπηρεσία, γίνονται διακανονισμοί για να εισπράττονται σε δύο ή τρεις δόσεις, όμως εκείνο που εντοπίζεται ότι τα χρήματα δεν μαζεύονται στο χρόνο που πρέπει.

Τέλος, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι το κόμμα είναι θετικό στο αίτημα για καλύτερη στελέχωση της Επιτροπής, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των δημοσίων οικονομικών.

Είπε δε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το αίτημα της ΕΠΑ κατά προτεραιότητα υπό την έννοια ότι η ΕΠΑ χρειάζεται τεχνογνωσία με ιδιαίτερα δύσκολες απαιτήσεις.

Οι συνολικές δαπάνες της ΕΠΑ για το 2016 ανέρχονται στα € 1,60 εκατ, παρουσιάζοντας αύξηση 7,28%, λόγω της συμπερίληψης της μισθοδοσίας τριών μόνιμων λειτουργών, για τους οποίους ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες