Χ. Γεωργιάδης: Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθεί

Τη θέληση της κυβέρνησης για αποφυγή πρόσθετων φόρων με σκοπό να διατηρηθεί σταθερό το φορολογικό σύστημα εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τίτλο «Κυπριακή Οικονομία: Η σημερινή Κατάσταση και οι Προοπτικές». Πρόσθεσε ακόμα πως για να μειωθεί, το δημοσιονομικό έλλειμμα, χωρίς την επιβολή νέων φόρων, έπρεπε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες περιορίζοντας το δημόσιο μισθολόγιο και τις κοινωνικές δαπάνες.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως δεν ακολουθήσαμε τις πολιτικές που η Τρόικα μας επέβαλε αλλά ακολουθήσαμε τις πολιτικές που βασισμένες στον ορθολογισμό θα οδηγούσαν στην έξοδο της χώρας από την ύφεση. «Θα συνεχίσουμε η συνέχεια του προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωσή του με δική μας ευθύνη, και είναι μια μεγάλη ευθύνη», συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε ακόμη πως ο προϋπολογισμός του 2016 παρουσιάζει οριακή αύξηση τους πρώτους μήνες από τον προϋπολογισμό του 2015 και ανεβαίνει μέχρι και κατά 5% στη συνέχεια.

Σημαντικός στόχος για το υπουργείο είναι η μείωση του δημοσιονομικού χρέους το οποίο βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα. Σημαντικοί παράγοντες είναι η διάρκεια του χρέους και το κόστος αποπλήρωσης του και όχι τόσο η σύγκριση χρέους με το ΑΕΠ. Ήδη, ανάφερε πως το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται κυρίως χάρη στις μειώσεις των τόκων των δανείων μετά από επαναπραγμαδιατεύσεις με τους δανειστές.

Ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στους οίκους αξιολόγησης, των οποίων η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου βοήθησε τη χώρα σε μια πιο ομαλή και γρήγορη έξοδο στις διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων.

«Δέχομαι μειώσεις φόρων που αυξήθηκαν κατά την κρίση αλλά σταδιακά και όχι μαζικά όλους τους φόρους», τόνισε δίνοντας ως παράδειγμα τον φόρο επί των καταθετικών επιτοκίων που αυξήθηκε το 2013 από 10 σε 30%.

Σε ερώτηση παρευρισκομένου σχετικά με φήμες για πιέσεις από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ για αύξηση του φορολογικού συντελεστή στην Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως δεν υπάρχει επιδίωξη από τις μεγάλες χώρες για κάτι τέτοιο. Υπέδειξε πως και αυτές θέλουν να πηγαίνουν καλά τα κράτη-μέλη για την ανάπτυξη της Ευρώπης. «Αντί για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή εγώ θα πρότεινα μέγιστο ποσό δημοσίων δαπανών», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα προς καταπολέμηση της διαφθοράς, ο υπουργός οικονομικών απάντησε πως ένα κομμάτι της καταπολέμησης της διαφθοράς εναπόκειται στην αξιοπιστία και την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης. Σε αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση υλοποιεί το e-justice και νέο διοικητικό δικαστήριο. Παράλληλα, το υπουργείο κατευθύνεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής με διαθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της υπηρεσίας Φόρου Εισοδήματος και με την απευθείας δέσμευση και είσπραξη φορολογιών από τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς τη μεσολάβηση δικαστηρίων.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή