Οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες του ΧΑΚ

Από τα χρηματοοικονομικά, τις επενδύσεις αλλά και τον ευρύτερο κλάδο των επενδύσεων αποτελείται η λίστα των 10 μεγαλύτερων εταιρειών, οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2015), οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση (δηλαδή την αξία του συνόλου των μετοχών μιας εταιρείας) στην κύρια αγορά είναι οι τράπεζες Κύπρου και Ελληνική, αλλά και η Δήμητρα Επενδυτική. Στη λίστα στα συγκαταλέγονται και δύο εταιρείες που στοχεύουν στην ανάπτυξη γης σε συνδυασμό με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ (Cyprus Limni Resorts and GolfCourses PLC και Lanitis Golf Public Co Ltd).

Τράπεζα Κύπρου
Πρώτη στη λίστα είναι η Τράπεζα Κύπρου με κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1.544 δισ. ευρώ κατά την 6 Οκτωβρίου και βάσει των στοιχείων από το ΧΑΚ. Η Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με €81 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έχοντας βελτιωμένη χρηματοδοτική δομή και ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση.

Cyprus Limni Resorts and GolfCourses PLC
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Cyprus Limni Resorts and GolfCourses PLC με την κεφαλαιοποίησή της στο ΧΑΚ να ανέρχεται στα 297 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία κατέγραψε αυξημένες ζημιές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και πιο ειδικά της τάξης των σε €494,3 χιλ. σε σύγκριση με ζημιά ύψους €485,6 χιλ. την αντϊστοιχη περσινή περίοδο.

Η Cyprus Limni Resorts and GolfCourses Plc είναι ιδιοκτήτρια έκτασης γης περίπου 3.300 δεκαρίων στις περιοχές Λίμνη και Κινούσα, του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών, τού resort «Limni Bay», το οποίο θα αποτελείται κυρίως από δύο γήπεδα γκολφ, με μία λέσχη για κάθε γήπεδο, ξενοδοχείο πολυτελείας 5 αστέρων διεθνούς αναγνωρισμένης αλυσίδας, wellness centre, επαύλεις σε αυτόνομα οικόπεδα και άλλες οικιστικές μονάδες, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιστορικό μουσείο της περιοχής Λίμνη και άλλες συναφείς αναπτύξεις και υπηρεσίες. Μάλιστα, ο όμιλος Σιακόλα μετά την πώληση των δύο εμπορικών κέντρων στη Λευκωσία, έναντι 197 εκατ. ευρώ, θέτει στους άμεσους σχεδιασμούς του την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου project.

Ελληνική Τράπεζα
Η Ελληνική Τράπεζα βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, με κεφαλαιοποίηση ύψους 276 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα κατέγραψε κέρδη €0,5 εκατομμύρια για το πρώτο εξάμηνο του 2015 με αμετάβλητο στο 51% τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις, την ώρα που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν στο υψηλό ποσοστό του 61%.

Τσιμεντοποιία Βασιλικού
Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού κατέχει την τέταρτη θέση με την αξία της να ανέρχεται στα  93,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 διαμορφώθηκαν στα €4.7 εκατ. σε σύγκριση με κερδοφορία ύψους €3.3 εκατ. που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Petrolina (Holdings) Public ltd
Η Petrolina (Holdings) Public ltd, κατέχει την Πέμπτη θέση στη λίστα του ΧΑΚ με τις μεγαλύτερες εταιρείας, με την αξία της να ανέρχεται στα 82,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παρουσίασε μείωση στα κέρδη της κατά 1 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, τα κέρδη ανήλθαν σε 1,8 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή εξαμηνία. Ο κύκλος εργασιών έπεσε στα 195,3 εκατ. έναντι 214 εκατ. ευρώ.   

ITTL Trade Tourist & Leisure Park Plc
Στα 75 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία της ITTL Trade Tourist & Leisure Park Plc. Η εταιρεία που πέρασε στα χέρια του Ομίλου Atterbury, κατέγραψε καθαρά κέρδη  4εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2015 η σε σύγκριση με κέρδος 3.8εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Atterbury έχει πολλάκις εκφράσει την πρόθεση για αλλαγές και προσθήκες στα δύο εμπορικά κέντρα, οι οποίες σαφώς και επηρεάζουν τον όγκο εργασιών και της ITTL.

Δήμητρα Επενδυτική Λτδ
Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Δήμητρα Επενδυτική με κεφαλαιοποίηση ύψους 71 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέγραψε ζημιές σε αντίθεση με κέρδη που κατέγραψε την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Όπως αναφέρει η επενδυτική εταιρεία, η ζημιά προκύπτει από το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της Δήμητρας και συγκεκριμένα από τις επενδύσεις σε τίτλους στο ΧΑΚ και κυρίως από την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα.  

Lanitis Golf Public Co Ltd
Στις 20 Ιανουαρίου 2015 η εταιρεία «Lanitis Golf Public Co Ltd» κατέθεσε αίτηση για εισαγωγή στη Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (Ν.Ε.Α.) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Η αξία της ανέρχεται στα 67,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου θέρετρου γκολφ και των σχετικών ακινήτων στην περιοχή Φασούρι στη Λεμεσό.

USB Bank
Η USB Bank βρίσκεται στην ένατη θέση με αξία 54,6 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση των ζημιών της κατά 55% για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η ζημιά ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 4,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή εξαμηνία, ενώ και ο κύκλος εργασιών μειώθηκε από 22,5 εκατ. στα 19.9 εκατ.

Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων Δημόσια Λίμιτεδ
Στη δέκατη θέση με αξία 53,7 εκατ. βρίσκεται η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων Δημόσια Λίμιτεδ. Το καθαρό κέρδος του Συγκροτήματος για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2015 ήταν €138 χιλιάδες σε σύγκριση με ζημιά €3,59 εκατομμύρια για την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η θετική διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, οφείλεται κυρίως  στο κέρδος συνδεμένης εταιρείας καθώς το μερίδιο του κέρδους της συνδεδεμένης εταιρείας Τσιμεντοποϊία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ ανήλθε σε €1,2 εκατομμύρια σε σύγκριση το κέρδος €833 χιλιάδες για την εξαμηνία 30 Ιουνίου 2014. Επίσης, τα αποτελέσματα της θυγατρικής εταιρείας CCCT είναι βελτιωμένα λόγω πωλήσεων κατοικιών του Συνεταιρισμού της “L’UNION”, της μη ύπαρξης χρηματοδοτικών εξόδων κατά το 2015 και στο γεγονός ότι η CCCT είχε αναγνωρίσει ζημιά ύψους €1,5 εκατομμύρια κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2014 η οποία προέκυψε από την ολοκλήρωση της Συμφωνίας με τον επενδυτή Emerald Coast Properties Ltd για το μετοχικό κεφάλαιο της L’UNION.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους