Η Βουλή αναζητεί λύσεις για το φράγκο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες Kύπριοι που σύνηψαν δάνεια από τις κυπριακές τράπεζες σε ξένο νόμισμα και ιδιαίτερα σε ελβετικό φράγκο, θα συζητήσει εκ νέου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η Επιτροπή, η οποία εξετάζει το θέμα αυτεπάγγελτα, έπειτα από πρόταση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου, συζήτησε το θέμα στις 21 Σεπτεμβρίου και τότε είχε προειδοποιήσει τις τράπεζες πως αν δεν βοηθήσουν να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, η Βουλή θα διευθετήσει το θέμα με ειδική νομοθεσία για τις περιπτώσεις δανείων καταναλωτικής φύσεως σε ξένο συνάλλαγμα, στις οποίες υπήρξε "σημαντική διαφοροποίηση” στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου είχε δεσμευτεί πως σε 15 μέρες θα έχει έτοιμη σχετική εισήγηση για επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Κύπριοι δανειολήπτες, και θα διενεργήσει μελέτη για το κόστος που θα έχει στις τράπεζες η μετατροπή του ποσού των δανείων που συνήφθηκαν σε ξένο νόμισμα, ιδιαίτερα σε ελβετικό φράγκο, και αφορούν στεγαστικά δάνεια, με βάση την ισοτιμία ευρώ – φράγκου που ίσχυε κατά την ημέρα σύναψης του δανείου και με την επιβολή ενός λογικού επιτοκίου.

Μόνο τα στεγαστικά δάνεια που σύναψαν ξένοι και Κύπριοι σε ελβετικό φράγκο ανέρχονται συνολικά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Εκπρόσωπος των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο ανέφερε ότι το θέμα αφορά πέρα των 11.000 δανειοληπτών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση