CIFA: Ετοιμάζονται φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση funds

Φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση διαχειριστών επενδυτικών ταμείων ετοιμάζονται σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων, Άγγελο Γρηγοριάδη, ο οποίος ανέφερε ότι αυξάνονται οι αιτήσεις για τη σύσταση επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, με το Σύνδεσμο να μετρά πέραν των 200 μελών.

 

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της Συνόδου του CIFA που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, ο κ. Γρηγοριάδης είπε ακόμα ότι αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του CIFA τροχιοδρομείται ήδη η μείωση της φορολογίας για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που έρχονται στην Κύπρο για πρώτη φορά για τα επόμενα δέκα χρόνια, ώστε να φορολογούνται στους μισούς φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, δηλαδή μέχρι 17,5%, αν τα εισοδήματά τους υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες.

«Αυτό δίδει την ευκαιρία σε αυτούς που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στην Κύπρο να έρθουν με μια χαμηλότερη φορολογία από αυτή που πληρώνουν στο εξωτερικό» σημείωσε. 

Ταυτόχρονα, είπε, έχει εισαχθεί καινούρια πρόνοια ώστε τα εισοδήματα που έχουν από μερίσματα και τόκους να μην υπόκεινται στη φορολογία για την άμυνα.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε τα επιπρόσθετα εισοδήματα που έχει ένας διαχειριστής από το λεγόμενο carried interest να φορολογούνται με το χαμηλό ποσοστό του 7,5%. “Είναι μια καινούρια πρόνοια που υπάρχει ήδη σε άλλες χώρες και το φέρνουμε στην Κύπρο για να δώσουμε κίνητρα σε διαχειριστές ταμείων να έρθουν στην Κύπρο» εξήγησε ο κ. Γρηγοριάδης.

Ο Πρόεδρος του CIFA τόνισε τη γεωγραφική σημασία που έχει η Κύπρος, λέγοντας πως «τώρα οι επενδύσεις τροχιοδρομούνται προς την Αίγυπτο, την Αφρική γενικότερα, την Ινδία, και η Κύπρος είναι κοντά σε αυτές τις περιοχές. Έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε τους διαχειριστές αυτούς να εγκατασταθούν στην Κύπρο και να δραστηριοποιούνται σε αυτές τις γειτονικές χώρες».

Όπως ανέφερε, ήδη υπάρχουν αρκετές αιτήσεις για σύσταση ταμείων και σημαντικά ποσά που προτίθενται να επενδύσουν.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των ίδιων των ταμείων, ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι το μόνο εισόδημα που φορολογείται είναι οι τόκοι που εισπράττονται και ήδη εγκρίθηκε νέος νόμος που επιτρέπει τη μείωση των κερδών από τόκους με τα κεφάλαια που επενδύονται. «Το ότι δεν φορολογούνται τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών, που είναι η κύρια δραστηριότητα των ταμείων αυτών, δείχνει ότι έχουμε ένα πολύ ελκυστικό φορολογικό σύστημα» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του CIFA είπε ότι τα ταμεία αυτά επενδύουν σε χρηματιστήρια, ακίνητα και σε ημικρατικούς οργανισμούς, προσθέτοντας ότι αναμένεται να υπάρξει από πλευράς τους ενδιαφέρον και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Είπε ακόμα ότι θα χρειαστεί μία περίοδος μέχρι πέντε χρόνια «ώστε οι επαγγελματίες μας να προσανατολιστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να μπορούν να πείσουν τους διαχειριστές ταμείων να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο. Αναμένω ότι κάθε χρόνο θα έχουμε διπλάσια» είπε.

Ο κ. Γρηγοριάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη σημερινή Σύνοδο, σημειώνοντας ότι συμμετέχουν πάνω από 380 άτομα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)