ΔΗΚΟ: Τρίπτυχο προτάσεων για αντιμετώπιση των ΜΕΔ

Τη σύσταση φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) με μερική χρηματοδότηση από το κράτος, την εφαρμογή ενός σχεδίου που θα αναγκάζει τις τράπεζες να επιτρέπουν στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειό του με έκπτωση, και την αναθεώρηση της απόφασης του Eurogroup του Μαρτίου του 2013 για κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Παρουσιάζοντας το τρίπτυχο των προτάσεων του κόμματος για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ ότι δεν κάνουν τίποτα για αντιμετώπιση του θέματος. Έστειλε παράλληλα τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση, λέγοντας ότι αν δεν εγκριθεί η τροπολογία που θα καταθέσει το ΔΗΚΟ που θα απαγορεύει στις τράπεζες να πωλήσουν δάνεια σε τρίτους προτού δώσουν το δικαίωμα στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειο σε καλύτερη τιμή, τότε το κόμμα δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων.

«Έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας και θα σκάσει μέσα στα χέρια μας αν δεν κάνουμε κάτι», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι δυόμισι χρόνια μετά το κούρεμα καταθέσεων ένα στα δύο δάνεια, σχεδόν το 50%, δεν εξυπηρετείται.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την επίτευξη του δημοσιονομικών στόχων και λιγότερο για την πραγματική οικονομία και τη βελτίωση της θέσης των πολιτών.

«Μέχρι στιγμής το σχέδιο δεν έχει πετύχει, κατ` ακρίβεια δεν υπάρχει σχέδιο. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι είμαστε στον αυτόματο πιλότο», είπε.

Επανέλαβε ότι η ευθύνη για τον ύψος των ΜΕΔ δεν ανήκει στους δανειολήπτες, που σε μια νύχτα αποφάσισαν να είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά «σε αυτούς που οδήγησαν την οικονομία σε δυσβάσταχτες ζημιές, στο κούρεμα, στο ξεπούλημα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, στην απώλεια €8 δισ. από την κυπριακή οικονομία».

Όπως είπε, όταν το ΔΗΚΟ ζητά από την Κυβέρνηση, το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤΚ να του εξηγήσουν ποιο είναι το σχέδιο για αντιμετώπιση του προβλήματος, «το μόνο που εισπράττουμε είναι σιγή και αμηχανία». Προειδοποίησε πως, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες, τα κόκκινα δάνεια θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας.

Το τρίπτυχο των μέτρων

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πρώτη πρόταση του κόμματος προνοεί την άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου με το οποίο θα δίδεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη και τον εγγυητή να εξαγοράζουν το δάνειο.

Είπε ότι καμία τράπεζα δεν θα δικαιούται να πωλήσει δάνειο σε τρίτο αν δεν έχει δώσει πρώτα το δικαίωμα στον δανειολήπτη και στον εγγυητή να εξαγοράσουν το δάνειό τους στην ίδια ή σε καλύτερη τιμή απ` ό,τι θα πωλείτο σε ένα επενδυτικό ταμείο. Σημείωσε δε ότι η πρόταση αυτή θα κατατεθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την πώληση δανείων που συζητείται στη Βουλή. «Και τονίζουμε πως, αν αυτή η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, με την εφαρμογή αυτού του σχεδίου τα δάνεια θα γίνουν βιώσιμα, ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα περιορίσουν τις ζημιές, αφού δεν θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα δάνεια σε τρίτους με μεγαλύτερη έκπτωση.

Το δεύτερο μέτρο αφορά τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στα πρότυπα της ιρλανδικής ΝΑΜΑ. Όπως είπε, ένα σημαντικός αριθμός ΜΕΔ, μια κρίσιμη μάζα να φύγει από τα χέρια των τραπεζών και να μεταφερθούν σε ένα φορέα διαχείρισης δανείων, στον οποίο θα συμμετέχει με το κράτος.

Σε παρατήρηση ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως, αν αυτό το σχήμα δομηθεί σωστά, υπάρχει τρόπος τα χρήματα που θα χρειαστούν για αγορά των δανείων αυτών να μην περιληφθούν στο δημόσιο χρέος παρά ότι το κράτος θα βάλει χρήματα, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Σημειώνοντας ότι δεν μιλά για τη μεταφορά όλων των ΜΕΔ, αλλά συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα χρειαστεί μερική χρηματοδότηση από το κράτος για να αναλάβει μέρος του ρίσκου.

Επέκρινε τις τράπεζες ότι μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις, αλλά απλά εισηγούνται στους δανειολήπτες να τους δώσουν περισσότερο χρόνο να αποπληρώσουν το δάνειό τους και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν οι σωστές αναδιαρθρώσεις, θα πρέπει να χαρίσουν μέρος του δανείου».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ακόμη ότι ζήτησαν από τεχνοκράτες που συμμετείχαν στη δημιουργία του αντίστοιχου φορέα στην Ιρλανδία την ετοιμασία πρότασης, η οποία ετοιμάστηκε και παραδόθηκε στην Κυβέρνηση. Βρισκόμαστε σε επαφές με την κυβερνητική πλευρά για εξέταση της εισήγησης. Πρόσθεσε όμως ότι η ετοιμασία της πρότασης είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης. «Ενώ όλοι μας λένε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα, κανένας δεν κάνει τίποτα», πρόσθεσε.

Τέλος, η τρίτη πρόταση αφορά τη διεκδίκηση της αναθεώρησης της απόφασης του Eurogroup και την επιστροφή των καταθέσεων και αξιογράφων που κουρεύτηκαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

«Σε αντίθεση με το τι ισχυρίζεται η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, είχαμε και άλλες επιλογές από το κούρεμα, αλλά πήγαμε στο κρίσιμο εκείνο Eurogroup παντελώς απροετοίμαστοι και τα αποτελέσματα του ερασιτεχνισμού της Κυβέρνησης ήταν καταστροφικά, είπε, προσθέτοντας ότι οι Κύπριοι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων πλήρωσαν τις ζημιές για το ελληνικό χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Σωστά στηρίξαμε την Ελλάδα και δεν ζητάμε χρήματα από την Ελλάδα. Αυτό που ζητάμε είναι την ίδια αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας που εμείς δείξαμε στους άλλους», συνέχισε.

Αιχμές κατά Γενικού Εισαγγελέα

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επέκρινε τον Γενικό Εισαγγελέα ότι ακόμη δεν εξέτασε το θέμα των ποινικών ευθυνών για την κατάρρευση της οικονομίας. «Αναμένουμε τον Γενικό Εισαγγελέα δυόμισι χρόνια μετά το κούρεμα να μας ενημερώσει κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες. Η καθυστέρηση που έχει επιδείξει η Νομική Υπηρεσία σε ό,τι αφορά αυτές τις έρευνες είναι ανησυχητική», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών