Εμπόδια στην κατοχύρωση του χαλλουμιού ως κοινοτικό σήμα

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε τις προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικυρώνοντας προηγούμενες αποφάσεις του Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις καταχωρίσεως των σημείων HALLOUMI και XAΛΛOYMI ως κοινοτικών σημάτων.

Το 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από το Γραφείο Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) την καταχώριση των HALLOUMI και XAΛΛΟΥΜΙ ως κοινοτικό εμπορικό σήμα, αιτήσεις οι οποίες είχαν απορριφθεί, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο, ζητώντας ακύρωση των αποφάσεων του ΓΕΕΑ.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία μελετούν την απόφαση και θα αξιολογήσουν κατά πόσο θα εφεσιβάλουν την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου.

Σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση η ονομασία ΧΑΛΛΟΥΜΙ με λατινικούς χαρακτήρες, είναι εγγεγραμμένη στο ΓΕΕΑ (ΟΧΗΜ) σαν κοινοτικό συλλογικό σήμα, το οποίο υπερέχει του εμπορικού σήματος. Απλώς θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει αίτηση και για το απλό κοινοτικό σήμα.

Το Halloumi, συνέχισε, ανήκει στο «Ίδρυμα για την προστασία του κυπριακού τυριού ονομαζόμενο χαλούμι» , του οποίου προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, κάτι που σημαίνει ότι το προϊόν με την ονομασία αυτή παράγεται μόνο στην Κύπρο με συγκεκριμένα συστατικά και μεθόδους παραγωγής και μητρώο νόμιμων χρηστών που εδρεύουν στην Κύπρο.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει τις προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικυρώνει τις αποφάσεις με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις καταχωρίσεως των σημείων HALLOUMI και XAΛΛOYMI ως κοινοτικών σημάτων, καθώς «κρίνει ότι δεν είναι δυνατή η καταχώριση των επίμαχων σημάτων επειδή είναι περιγραφικά, όσον αφορά το κυπριακό κοινό, των προϊόντων για τα οποία ζητήθηκε η καταχώριση», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

Το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει επίσης τη θέση ότι ο κανονισμός για το κοινοτικό σήμα επιτρέπει την καταχώριση σημάτων πιστοποίησης. Υπενθυμίζει ότι ο κανονισμός αυτός δεν προβλέπει την καταχώριση σημάτων πιστοποίησης ούτε, συνεπώς, και την προστασία τους. Για να καταχωριστούν τέτοια σήματα, πρέπει να κατατεθούν ως ατομικά σήματα και να μην συντρέχει ως προς αυτά κανένας από τους απόλυτους λόγους απαραδέκτου που προβλέπει ο κανονισμός για το κοινοτικό σήμα.

Στην απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως η λέξη «ΧΑΛΛΟΥΜΙ» με κεφαλαία γράμματα γράφεται σε ελληνικό αλφάβητο και η δυνατότητα καταχωρίσεώς της μπορεί να καθορίζεται σε σχέση με το κυπριακό κοινό, για το οποίο η ελληνική αλφάβητος χρησιμοποιείται ως βασική αλφάβητος».

Σημειώνεται ότι μπορεί να ασκηθεί έφεση κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου εντός δύο μηνών, επί των νομικών ζητημάτων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού