ΔΝΤ: Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,5%

Οριακά βελτιωμένη εικόνα για την κυπριακή οικονομία παρουσιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ωστόσο παραμένει επιφυλακτικό στις εκτιμήσεις του, υιοθετώντας τις προβλέψεις της Τρόικα.

Ειδικότερα, στο World Economic Outlook (WEO) του Οκτωβρίου του 2015, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5%, σε σύγκριση με 0,4% στο WEO του Οκτωβρίου του 2014, ενώ για το 2016 εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανεργία το 2015 θα κυμανθεί στο 16% και θα υποχωρήσει στο 15% το 2016, ενώ στο περσινό WEO ο ρυθμός ανεργίας για το 2015 βρισκόταν στο 16,1%.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί στο -1,0% το 2015, σε αντίθεση με το θετικό ρυθμό της τάξης του 0,7% στο αντίστοιχο WEO του 2014, ενώ για το 2016 εκτιμά ότι θα κυμανθεί σε θετική τροχιά και να ανέλθει στο 0,9%.

Την επιτάχυνση της κατανάλωσης, μέσω της αύξησης των εισαγωγών, οι οποίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, λόγω της ύφεσης των τελευταίων χρόνων, αντανακλά η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το οποίο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Ειδικότερα, το 2015 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα επιταχυνθεί σημαντικά στο 4,2%, σε αντίθεση με έλλειμμα μόλις 0,8% στην αντίστοιχη πρόβλεψη του WEO το 2014. Για το 2016 το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο -3,8%.

Για την Ευρώπη, το ΔΝΤ προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 1,9% το 2015 σε σύγκριση με 1,5% στο WEO του 2014, ενώ το ΑΕΠ της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 1,5%, σχεδόν διπλάσια από την πρόβλεψη του 2014 για ρυθμό ανάπτυξης 0.8%. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2016 η οικονομία στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,0% και 1,6% αντίστοιχα.

Σοβαρή επιδείνωση, σε σύγκριση με το WEO του 2014, παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σε ρυθμό 2,3%, σε σύγκριση με ισχυρή ανάπτυξη 2,9% που προβλεπόταν πέρσι. Για το 2016 η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε αρνητική τροχιά με τη συρρίκνωση να υποχωρεί στο 1,3%.

Παράλληλα, η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 2,6% το 2015, από 2,4% το 2014, και το 2016 αναμένεται να φθάσει το 2,8%. Βαθιά συρρίκνωση σε ρυθμό 3,8% προβλέπει για τη ρωσική οικονομία για το 2015 το ΔΝΤ, ενώ το 2016 το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,6%.

Το ΔΝΤ θεωρεί  πως οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι μεν καθοδικοί, αλλά παρουσιάζονται εντονότεροι απ` ό, τι μερικούς μήνες πριν.

Η βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη φαίνεται ακόμα ισχυρότερη στις προηγμένες οικονομίες, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά ασθενέστερη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές που αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής και θα εξακολουθούν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη στις πιο προηγμένες χώρες είναι πιο διστακτική, ενώ η νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να τερματιστεί. Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, το ΔΝΤ σημειώνει πως οι πηγές της επιβράδυνσης της ανάπτυξης ποικίλουν και κυμαίνονται από τη μείωση στις τιμές των καυσίμων, στα κατάλοιπα από τους υπερβολικά ψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης των παλαιότερων χρόνων, αλλά και στην πολιτική αναταραχή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal