Tα μεγαλύτερα πρόστιμα της Κεφαλαιαγοράς

Πρόστιμα ύψους €734 χιλιάδων επέβαλε μέχρι στιγμής για το 2015 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε εταιρείες και στελέχη οι οποίοι παραβίασαν τη σχετική νομοθεσία. Το 2014 ήταν χρονιά ορόσημο για την πορεία του Οργανισμού καθώς επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €8,2 εκατ., ενώ για το 2013 τα συνολικά πρόστιμα ήταν μόλις €1,279,000. 

Το InBusinessNews παρουσιάζει τα 11 μεγαλύτερα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε εταιρείες και στελέχη τους.

Τις 10 από τις 11 θέσεις καταλαμβάνουν η αφρόκρεμα του τραπεζικού συστήματος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και έλαβε τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Η ιστορία με τα ελληνικά ομόλογα χρονολογείται το 2009, όταν η Τράπεζα Κύπρου, ξόδεψε δισεκατομμύρια για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, την ώρα που οι διεθνείς επενδυτές μείωναν την έκθεσή τους στην Ελλάδα. Οι απώλειες αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική κρίση, καθώς όταν οι τράπεζες χρειάστηκαν στήριξη στράφηκαν στην κυβέρνηση, και μετέπειτα, η Κύπρος βρέθηκε στο μηχανισμό στήριξης. Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι των τραπεζικών στελεχών έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Στην πρώτη και δεύτερη θέση βρίσκονται τα διοικητικά πρόστιμα ύψους 1.050.000 ευρώ στην Λαική Τράπεζα και 950.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Αντρέας Βγενόπουλος, μη εκτελεστικός Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας , (πρόστιμο ύψους €705.000) και ακολουθεί ο Ευθύμιος Μπουλούτας ,Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας (πρόστιμο ύψους €705.000).
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, Μη εκτελεστικός Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου (πρόστιμο ύψους €530.000) και ακολουθεί ο Ανδρέας Ηλιάδης, Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Συγκροτήματος, Μέλος Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, Μέλος Επιτροπής ALCO, (πρόστιμο ύψους €530.000).

Σφήνα η υπόθεση της Commercial Value
Στην έβδομη θέση βρίσκεται το διοικητικό πρόστιμο ύψους €500.000 στην εταιρεία Commercial Value Α.Α.Ε. για παράβαση του άρθρου 19, σχετικά με ανακοινώσεις ημερομηνίας 6 και 13 Ιουνίου 2008 για πώληση μετοχών της εταιρείας Universal Bank Public Co Ltd.  Η Κεφαλαιαγορά, στην αιτιολογική της έκθεση στις 13/5/2010, σημειώνει ότι στις 17 Απριλίου 2008, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αποφάσισε την αναστολή της άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ και της Commercial Value Α.Α.Ε., που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 19.55% του μετοχικού κεφαλαίου της Universal Bank Public Co Ltd, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2008, διότι το ποσοστό αυτό αποκτήθηκε χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας. Η Κεφαλαιαγορά σημειώνει ότι στις 6 και 13 Ιουνίου 2008, με τις ανακοινώσεις της Εταιρείας, δημιουργήθηκε η εντύπωση στο μέσο επενδυτή ότι η Εταιρεία απώλεσε τον έλεγχο των δικαιωμάτων ψήφου των πωληθεισών μετοχών της Universal Bank Public Co Ltd, ενώ φαίνεται ότι οι εν λόγω μετοχές μεταβιβάστηκαν στις εταιρείες E&G Electricplus Ltd, Goumouti Ltd και Kaleta Services Ltd, οι οποίες σχετίζονται/συνδέονται με την Εταιρεία. « Με αυτήν της την ενέργεια η Εταιρεία ήταν σε θέση να ελέγξει την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών που κατείχαν οι υπό αναφορά τρεις εταιρείες, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο της αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου που της επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στις 17 Απριλίου 2008» επισημαίνει η Κεφαλαιαγορά.

Την εντεκάδα κλείνουν τα πρόστιμα σε: 
•    Χρίστος Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Λαϊκής Τράπεζας, Μέλος Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, €430.000
•     Παναγιώτης Κουννής, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Λαϊκής Τράπεζας, €430.000
•    Γιάννης Κυπρή    ,Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, Λειτουργός Συμμόρφωσης για ΚΕΔ, Μέλος Επιτροπής ALCO    €330.000
•     Γιάννης Πεχλιβανίδης, Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος, Α’ Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, €330.000

Δειτε Επισης

Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης