ΥΠΟΙΚ: Επιστροφή στην ανάπτυξη

Την επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην ανάπτυξη από το 2015 λόγω και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επισημαίνει στο ενημερωτικό του δελτίου Οκτωβρίου το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται, κατά το 2ο τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση επιταχύνθηκε στο 0,8% σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 0,1% το 1ο τρίμηνο του 2015.

«Έχοντας υπόψη ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης εν μέσω βελτιωμένων συνθηκών και με δεδομένη την οριακά θετική δανειοδότηση σε επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με πτώση των επιτοκίων, θεωρούμε ότι υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2015», αναφέρεται.

Σε σχέση με τις δημοσιονομικές εξελίξεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015, αναφέρεται ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ήταν πλεονασματικό κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015 της τάξης των € 118,8 εκ (0,7% του ΑΕΠ) σε σύγκριση με πλεόνασμα € 141,5 εκ (0,8% του ΑΕΠ) κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενους έτους.

Το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ήταν πλεονασματικό κατά την υπό επισκόπηση περίοδο, της τάξης των € 472,3 εκ (2,7% του ΑΕΠ) σε σύγκριση με πλεόνασμα € 473,5 εκ (2,7% του ΑΕΠ) κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους .

Τα συνολικά έσοδα παρουσίασαν ελαφρά αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε ποσοστό 0,8% κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015, υποχωρώντας στα € 4.426 εκατ. έναντι € 4.461 εκατ, κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερο μέρισμα της Κεντρικής Τράπεζας φέτος σε σύγκριση με εκείνο του Απριλίου 2014 κατά περίπου €30 εκατ.

Τα συνολικά έξοδα παρουσίασαν οριακά αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε ποσοστό 0,3% κατά την υπό εξέταση περίοδο, φθάνοντας τα € 4.307 εκατ., σε σύγκριση με € 4.319 εκ κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η ενδιάμεση κατανάλωση, η αμοιβή των εργαζομένων και οι κοινωνικές παροχές παρουσίασαν επιβράδυνση της τάξης του 7,7%, 1,7% και 2,7% αντίστοιχα.

Αναφέρεται επίσης ότι ο όγκος των Γραμματίων του Δημοσίου που έχει εκδώσει το Γραφείο Δημοσίου Χρέους έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της καλύτερης από την προβλεπόμενη δημοσιονομική κατάσταση που έχει οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικών ταμειακών διαθεσίμων.

Ο αρχικός στόχος της διατήρησης € 500 εκατ. βραχυπρόθεσμου χρέους έχει αναθεωρηθεί στα € 400 εκατ., στόχος που, όπως αναφέρεται, επιτεύχθηκε κατά την τελευταία δημοπρασία στις 2 Οκτωβρίου.

Οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σημαντικά με τη σταθμισμένη μέση απόδοση για τα Γραμμάτια Δημοσίου των 13 εβδομάδων να έχει μειωθεί σε 1,58% από 1,87% το Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση