X. Γεωργιάδης: Η Κύπρος έχει σταθεί ξανά στα πόδια της

Η Κύπρος έχει σταθεί ξανά στα πόδια της και την “οδηγούμε σε έξοδο και από το μνημόνιο”, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “έχουμε ξανακερδίσει τη διεθνή μας αξιοπιστία”, αν και παραμένουν “προβλήματα και προκλήσεις και μάλιστα σοβαρά”.

Σε ομιλία του στο παγκύπριο συνέδριο της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ) του ΔΗΣΥ με θέμα "Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και συνεχής", που έγινε στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας «Κώστας και Ρίτα Σεβέρη», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “αυτή είναι και η απάντηση μας προς όσους μας καλούσαν ενωρίτερα φέτος να βγάλουμε τις γραβάτες και να σχίσουμε τα μνημόνια”.

“Τις γραβάτες ευχαρίστως και όταν πρέπει τις βγάζουμε αλλά σε ανεύθυνες πολιτικές δεν πρόκειται ποτέ να συρθούμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αυτή είναι η ξεκάθαρη κατεύθυνση του Προέδρου Αναστασιάδη και είναι και η κατεύθυνση και απαίτηση της παράταξης μας όπως κατ΄ επανάληψη έχει εκφραστεί από τον Πρόεδρο της”.

Ο κ. Γεωργιάδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου “για την καθοριστική συνεργασία και στήριξη του”, είπε ότι αυτή είναι "η πολιτική ευθύνης που υπηρετούμε και για αυτό δεν εφυσηχάζουμε αλλά με την ίδια ένταση συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αλλαγή και τον εκσυχρονισμό, για ανανέωση δομών και θεσμών, διαδικασιών και νοοτροπίας, ρυθμών και αντιλήψεων”.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, “με αυτοπεποίθηση, και με βεβαιότητα ότι η δύσκολη προσπάθεια που έχουμε αναλάβει φέρνει αποτελέσματα”.

“Οι προσπάθειες των συμπολιτών μας, των επιχειρήσεων του τόπου μας, αλλά και η στάση ευθύνης συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων φέρνουν αποτελέσματα”, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε “μια οικονομία σε βαθιά ύφεση, υποβαθμισμένη, σε αδιέξοδο, μια οικονομία υπό κατάρρευση και έχουμε όλοι μαζί δημιουργήσει την αναπτυξιακή προοπτική”.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι “δόθηκαν και δίνονται αφορμές που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά”, προσθέτοντας ότι “η απάντηση δεν μπορεί να είναι γενικευμένη απαξίωση, η οποία εκτρέφεται από συχνά επαρκή μέσα ενημέρωσης, η οποία τυγχάνει εκμετάλλευσης από τις πιο οπορτσουνιστικές και πολιτικά ακραίες καταστάσεις που μπορεί κάποιος να φανταστεί”.

Αναφέροντας ότι “απόλυτα σχετική είναι και η ανάγκη επικράτησης του ορθολογισμού, του πραγματισμού και της νηφαλιότητας έναντι των κελευσμάτων του λαϊκισμού ή των εμμονών του δογματισμού”, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως “αυτό αφορά τα εθνικά μας θέματα, τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής αλλά και αυτά που σχετίζονται με την κοινωνική οργάνωση”.

Ανέφερε ότι “πρέπει να θυμηθούμε ξανά τις πολιτικές παρακαταθήκες του ιδρυτή της παράταξης μας του Γλαύκου Κληρίδη και τη συνειδητή επιλογή του υπέρ της αλήθειας αντί των εύηχων και ανέξοδων συνθημάτων, την ικανότητα του να πραγματοποιεί ρεαλιστικές εκτιμήσεις, την ορθή στάθμιση του καλού της πατρίδας και το πολιτικό θάρρος με το οποίο πάντοτε μιλούσε ενώπιον του λαού”.

Εξέφρασε την ανάγκη “να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα φέρουν στο προσκήνιο μια νέα γενιά πολιτικών στελεχών”, και σημείωσε ότι δεν αναφέρεται “σε παιδιά του κομματικού σωλήνα ή σε όσους ταυτίζουν την πολιτική συμμετοχή με ένα κακώς νοούμενο συντεχνιασμό”.

“Αναφέρομαι σε ανθρώπους με ακαδημαϊκό υπόβαθρο και επαγγελματική εμπειρία, να έχουν επαφή με το σύγχρονο κόσμο και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, να αντιλαμβάνονται τη σημασία της τεχνολογικής προόδου, που να ξέρουν πώς λειτουργεί η οικονομία, να έχουν επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των ευκαιριών της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, να ξέρουν πώς συστήνεται μια επιχείρηση, πώς εξασφαλίζεται χρηματοδότηση, πώς δημιουργούνται αλλά και πώς χάνονται θέσεις εργασίας”, επεσήμανε.

Αναφέροντας ότι ο πολιτικός του ήρωας Παύλος Μπακογιάννης, που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη, έγραφε πως το πολιτικό σύστημα θα ήταν ανίκανο να παρακολουθήσει τις αλλαγές που θα έφερνε η τεχνολογική πρόοδος και θα βρισκόταν σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τα προβλήματα των πολιτών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι την ελπίδα ο Μπακογιάννης την εντόπιζε στην ανανέωση της πολιτικής ζωής και στην πολιτική συμμετοχή.

“Αυτή την ανανέωση και την αλλαγή αλλά και αυτή την μεταρρυθμιστική διάθεση την χρειαζόμαστε και στις μέρες μας όσο ποτέ άλλοτε”, πρόσθεσε.

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ ζήτησε από τα μέλη της ΟΝΕ να είναι “σύμμαχοι και υποστηριχτές” της Κυβέρνησης αλλά και "αυστηροί κριτές που θα απαιτούν συνεχώς περισσότερα”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού