S&P: Αναβάθμισε την Κύπρο σε BB-

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, από "Β+" σε "ΒΒ-" προέβη ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, με θετικό το outlook.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το σκεπτικό της αναβάθμισης βασίζεται στους εξής παράγοντες:

Τον Απρίλιο του 2015, η Κύπρος ενίσχυσε περαιτέρω την χρηματοπιστωτική της σταθερότητα με την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων χωρίς να προκληθεί αναστάτωση στη ροή καταθέσεων. 

Παρότι η S&P, εξακολουθεί να βλέπει την ποιότητα του ενεργητικού του κυπριακού τραπεζικού τομέα ως βασικό παράγοντα ανησυχίας, οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας ξεπερνούν τις προσδοκίες του οίκου αξιολόγησης.

Β. Παπαδόπουλος: Επιβεβαίωση της θετικής προοπτικής της Κύπρου
Η νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από το διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s σε ΒΒ- από Β+ διατηρώντας παράλληλα σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αποτελεί άλλη μια σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την επανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου, αλλά και τη θετική προοπτική που έχει η κυπριακή οικονομία, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ταυτόχρονα, σημειώνει, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ορθή πορεία και η συνετή πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Το θετικό outlook, αντανακλά το ενδεχόμενο αναβάθμισης του αξιόχρεου της Κύπρου το προσεχές 12μηνο εάν παρατηθεί συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και περαιτέρω σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και περαιτέρω μείωση του κρατικού χρέους.

Αναφορές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ΑΗΚ
Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνει ότι ενδεχομένως να χρειάζονται πιο αποφασιστικά μέτρα για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος.

Παρ `όλα αυτά, εξακολουθεί να εκτιμά ότι το μαξιλάρι του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα για στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρέχει στην Κυβέρνηση περιθώριο για αντιμετώπιση κινδύνων στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε σχέση με την πώληση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ίσως δεν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του 2016, δεδομένης της πιθανής αντίθεσης από πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και της υφιστάμενης ευνοϊκής χρηματοδοτικής θέσης της Κυβέρνησης.

Τέλος, αναφέρει ότι θα πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω από τους επίσημους δανειστές οι δανειστικοί όροι, κάτι που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ, capital.gr

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή