Αποφασίζει το Δικαστήριο για την παύση του Ρ. Ερωτοκρίτου

Το μέλλον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα θα κρίνει η απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Την απόφαση θα ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μύρων Νικολάτος.

Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, σε περίπτωση που το Συμβούλιο κάνει αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διόρισε τον κ. Ερωτοκρίτου,  δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, η απόφαση του Συμβουλίου έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τον Πρόεδρο.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 153.8.4 του συντάγματος ¨η απόφασις του συμβουλίου λαμβανομένη κατά πλειοψηφίαν είναι δεσμευτική διά τον Πρόεδρον και τον Αντιπρόεδρον της ∆ημοκρατίας, οίτινες προβαίνουσιν από κοινού εις
τας δεούσας ενεργείας συμφώνως προς την απόφασιν ταύτην”.

Αν γίνει αποδεκτή η αίτηση του κ. Κληρίδη, θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Νομικής Υπηρεσίας που ένας Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παύεται για ανάρμοστη συμπεριφορά. Σ` αυτό το ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσει σε νέο διορισμό για τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σε χρόνο που θα αποφασίσει ο ίδιος. 

Στην περίπτωση που το Συμβούλιο απορρίψει την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, τότε ο κ. Ερωτοκρίτου θα παραμείνει στη θέση του και θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του.

Με βάση την αίτηση που κατέθεσε στις 13ης Μαΐου 2015 ο Γενικός Εισαγγελέας “η εν λόγω συμπεριφορά αναφέρεται σε πράξεις, ενέργειες και δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά την περίοδο μεταξύ 14.4.15 – 23.4.15 καθώς και σε χειρισμούς ποινικών υποθέσεων που αφορούν Φ.Π.Α. υπό συνθήκες που υποδηλώνουν σύγκρουση συμφέροντος, σε προγενέστερη χρονική περίοδο”.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σε γραπτή κατάθεσή του που ανέγνωσε ενώπιον του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 26/06/2015 παραδέχθηκε ότι αυτά που είπε στη δημοσιογραφική διάσκεψη της 14ης Απριλίου στο “Χίλτον”, ήταν λάθος και ζήτησε μέσω του Συμβουλίου από το Γενικό Εισαγγελέα, τη σύζυγο του και όλη την οικογένεια του την ειλικρινή του συγνώμη για την οδύνη που τους προξένησε για τα όσα είπε υπό το κράτος της ισχυρής άποψης ότι όλα όσα προηγήθηκαν στην υπόθεση Providencia τού δημιούργησαν υποψίες για διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων από κάποιον εμπλεκόμενο, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια από ποιον”.

Ο κ. Ερωτοκρίτου στην κατάθεση του ανέφερε ότι πριν δώσει τη συνέντευξη Τύπου ο τρόπος με τον οποίο περιήλθε στην αντίληψη του μέρος του περιεχομένου του πορίσματος Καλλή και το σημείωμα του Γενικού Εισαγγελέα που ανέφερε ότι η ποινική έρευνα απεκάλυψε το ποινικό αδίκημα του δεκασμού σε βάρος του, ένιωσε να χάνεται ολόκληρος ο κόσμος κάτω από τα πόδια του.

Κατά την αντεξέταση του δήλωσε ότι όλοι οι ισχυρισμοί σε βάρος του προσώπου του Γενικού Εισαγγελέα αποσύρονται ανεπιφύλακτα, αναφέροντας ότι η μομφή, κατηγορίες και ηθική απαξίωση, όπως εισπράχθηκαν από τον κόσμο, δεν ήταν στις προθέσεις του.


Η απόφαση του Συμβουλίου ανακοινώνεται μεσούσης της ποινικής διαδικασίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και των δικηγόρων Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Andreas Neocleous.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημοσίου λειτουργού, δωροληψία για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, δωροδοκία Οικείων Αξιωματούχων, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, συνωμοσία για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσία προς καταδολίευση.

Η ποινική υπόθεση, η οποία καταχωρήθηκε στις 19 Μαΐου αποτελεί αποτέλεσμα της διερεύνησης η οποία είχε γίνει από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή και συμπληρώθηκε από τους δύο άλλους ανακριτές, Παναγιώτη Πελαγία και Αθανάσιο Σωκράτους.

Η υπόθεση συνεχίζεται την Παρασκευή, στις 0900.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών