Με Επ. Οικονομικών και Ελληνική Τράπεζα η Τρόικα

Συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα έχουν σήμερα Τετάρτη οι επικεφαλής των διεθνών πιστωτών της Κύπρου, στο πλαίσιο της έβδομης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10:00.

Παράλληλα, οι επικεφαλής της Τρόικα θα συναντηθούν στις 15:00 με την Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας.

Προσοχή για «Αφροδίτη»
Στο μεταξύ, πληροφορίες που είδαν μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των δανειστών φέρονται να συνέστησαν προσοχή στον Υπουργό Ενέργειας σε σχέση με τη χρηματοδότηση των υποδομών για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Υπό το φως της ανακήρυξης του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμο, οι τροϊκανοί φέρονται να τόνισαν ότι πρέπει ν' αποφευχθούν ανεξέλεγκτα οικονομικά ανοίγματα, ακόμη και αν έχουν μορφή κρατικών εγγυήσεων.
 
Στο θέμα της αποκρατικοποίησης τμημάτων της ΑΗΚ θα επανέλθουν από τον Σεπτέμβριο, όποτε και θα ολοκληρωθεί σχετική μελέτη, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και τα αποτελέσματα για τον τουρισμό.
 
Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την επικαιροποίηση του μνημονίου.  
 
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:  Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, το φλέγον θέμα των αποκρατικοποιήσεων Ημικρατικών Οργανισμών, η αυτονόμηση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το νομοσχέδιο της πώλησης δανείων από τραπεζικά ιδρύματα σε τρίτους. 

Πώληση δανείων
Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα αναμένεται να δώσει παράταση για ολοκλήρωση του νομοσχεδίου σε σχέση με την πώληση δανείων στις κυπριακές Αρχές.

Οι τεχνοκράτες του κλιμακίου των δανειστών είχαν πολύωρες διαβουλεύσεις στην Κεντρική Τράπεζα, για συζήτηση τόσο του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων, όσο και των εξελίξεων για τα μη εξυπηρετούμενα, καθώς και του θέματος των εγκλωβισμένων ιδιοκτητών ακινήτων.
 
Με βάση το έκτο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στη Βουλή.
 
Όμως αυτό μελετάται ακόμα από τη Νομική Υπηρεσία, γι’ αυτό και η Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει και η Τρόικα δεν φαίνεται να αρνείται- παράταση για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου, γεγονός όμως που θα σημειωθεί στην έβδομη αξιολόγηση.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους