ΓΔ ΣΕΛΚ: Άρχισε μετακίνηση εταιρειών από Ελλάδα σε Κύπρο

Ο τομέας των υπηρεσιών δεν παρουσίασε οποιαδήποτε κάμψη τα τελευταία δύο χρόνια και παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Κυριάκος Ιορδάνου.

Ο κ. Ιορδάνου, ο οποίος μιλούσε πριν από την πρώτη σημερινή συνάντηση του Συνδέσμου με την Τρόικα στο Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ταυτόχρονα ότι άρχισε να διαφαίνεται μετακίνηση εταιρειών από την Ελλάδα σε πιο σταθερούς οικονομικούς προορισμούς, όπως είναι η Κύπρος.

«Οι συνάδελφοι που εργάζονται στον ευρύτερο τομέα της παροχής υπηρεσιών συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται αρκετά ικανοποιητικά», σημείωσε ο κ. Ιορδάνου.

Όπως ανέφερε, κατά την πρώτη συνάντηση με τους διεθνούς δανειστές γίνεται η καθιερωμένη τριμηνιαία αξιολόγηση στο πλαίσιο των εργασιών για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο, τόσο ο ΣΕΛΚ όσο και οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές και η αξιολόγηση θα επιβεβαιώσει το γεγονός ότι έχουμε συμμορφωθεί πλήρως στις απαιτήσεις της Τρόικας».

Είπε ακόμη ότι στη δεύτερη συνάντηση του ΣΕΛΚ με άλλο κλιμάκιο της Τρόικας θα συζητηθούν θέματα της οικονομίας με έμφαση τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ. Ιορδάνου, αφού αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή σε σχέση με την φορολογική αναθεώρηση με κύρια έμφαση στον τομέα των επενδύσεων, τόνισε ότι “με τα όπλα που έχει στη διάθεση της σήμερα η Κύπρος μπορεί να ελκύσει ακόμη περισσότερους ξένους επενδυτές και να εισρεύσουν ξένες επενδύσεις μαζί με την ανάλογη ρευστότητα που είναι πάρα πολύ σημαντική για τον τόπο”.

Αναφέροντας ότι αυτό που εμποδίζει την κάθοδο ξένων επενδυτών είναι η αξιοπιστία μας και πώς μας αντιλαμβάνεται ο διεθνής επενδυτής, ο κ. Ιορδάνου είπε ακόμη ότι “σιγά – σιγά αυτή η αξιοπιστία δυναμώνει, το τραπεζικό μας σύστημα είναι σε μια φάση ανάκαμψης μετά τις διαδικασίες για την εξυγίανση του και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αρκετά σημαντικά”.

Εξέφρασε σιγουριά ότι “σιγά σιγά θα μπούμε σε μια πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης με στόχο να πάμε στην ανάπτυξη και πρόοδο”.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις στην οικονομία από το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Ιορδάνου είπε ότι “πολλά
από όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα θα μας επηρεάσουν”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “σε αρκετούς τομείς πλέον δεν έχουμε άμεση διασύνδεση και ενδεχομένως να αποτελέσει και μία ευκαιρία προσέλκυσης πρόσθετων επενδύσεων και πρόσθετων εταιρειών, οι οποίες για διάφορους λόγους να αποφασίσουν να μετακινηθούν από την Ελλάδα σε άλλους πιο σταθερούς οικονομικούς προορισμούς”.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε μετακίνηση εταιρειών από την Ελλάδα στην Κύπρο, ο κ. Ιορδάνου είπε: “Φαίνεται ότι ξεκίνησε να υπάρχει”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου