Κλιμάκια των θεσμών φτάνουν στην Κύπρο

Αρχίζει την Τρίτη 14/7 η έβδομη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Τεχνοκρατικά κλιμάκια των δανειστών στην Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσουν την πορεία εφαρμογής του μνημονίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ άλλα κλιμάκια σε Υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης θα εξετάσουν θέματα που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις.

Οι επικεφαλής της Τρόικα αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο γύρω στα μέσα της βδομάδας για την πολιτική συζήτηση της επικαιροποίησης του μνημονίου.

Στα θέματα που θα εξεταστούν περιλαμβάνεται η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναδιαρθρώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τη Βουλή, καθώς με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο οι κυπριακές αρχές θα πρέπει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να υποβάλουν στο Υπουργικό Συμβούλιο τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο πλαίσιο αφερεγγυότητας και στις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Τρόικα, Μαρκ Λούις, θα εξεταστεί επίσης και το θέμα του μεγάλου όγκου τίτλων ιδιοκτησίας που δεν έχουν μεταβιβαστεί και περιπλέκουν το πρόβλημα των ΜΕΔ, που σχετίζονται με ιδιοκτησίες ιδιωτικής ή εμπορικής χρήσης και υποθήκες.

Παράλληλα, όπως είπε, θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη γενική δημοσιονομική πολιτική και για μεταρρυθμίσεις σε σχέση με την είσπραξη των εσόδων, τη φορολογική διαχείριση, τη διαχείριση των δημοσίων δαπανών, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών, τη βελτίωση των δημοσίων επενδύσεων.

Επίσης, ανέφερε, θα υπάρξει συζήτηση για μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το κυβερνητικό πρόγραμμα δράσης για την αναπτυξιακή στρατηγική, κάτι που περιλαμβάνει τις ιδιωτικοποιήσεις και πως προχωρεί το θέμα και άλλου είδους μεταρρυθμίσεις, με στόχο την υποστήριξη των αναπτυξιακών πιθανοτήτων της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ