Ηλιάδης: Ο Δημητριάδης ήξερε για τις κεφαλαιακές ανάγκες

Με την κατάθεση συνολικά 220 τεκμηρίων από το μέλος της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας για την οικονομία Χαρίλαο Χαριλάου καθώς και την ανάγνωση της ανακριτικής κατάθεσης του πρώην Διευθύνοντος Σύμβουλου της Τράπεζας Αντρέα Ηλιάδη εισήλθε στην ουσία η υπόθεση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας εναντίον της Τράπεζας Κύπρου ως νομικού προσώπου και των πρώην πέντε ανώτατων στελεχών της.

Η διαδικασία συνεχίζεται στις 21, 22, 23 και 24 Ιουλίου στις 9 το πρωί.

Κατηγορηματικά αρνήθηκε ο Ανδρέας Ηλιάδης τις υποβολές της Αστυνομίας για προσπάθεια κατεύθυνσης του ΔΣ της Τράπεζας και συνωμοσίας για απόκρυψη της ορθής ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του στην Αστυνομία, που μετρά 80 ερωτήσεις και απαντήσεις και την οποία διάβασε ο κ. Χαριλάου.

Σύμφωνα με την ανακριτική κατάθεση του κ. Ηλιάδη, ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια κατεύθυνσης του ΔΣ της Τράπεζας, υπήρχε αντίθετα πλήρης ενημέρωση του ΔΣ το οποίο περιγράφει ως ένα πολυφωνικό όργανο που σε επίπεδο `governance` (διακυβέρνησης) είναι από τα καλύτερα της Μεσογείου.

Οι λόγοι, σύμφωνα με τον ίδιο, που αυξήθηκαν οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της τράπεζας είχαν να κάνουν με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της Τράπεζας να πάρει παράταση από την ανάγκη εφαρμογής συγκεκριμένης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) και της προσπάθειας πώλησης των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου.

Αναφέρει επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, ότι ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ήταν ενήμερος των προσπαθειών που κατέβαλλε η Τράπεζα μέσα από σειρά συναντήσεων που είχε μαζί με τον ίδιο και άλλα διευθυντικά στελέχη. Για επιστολή ημερομηνίας 20/6/2012 προς τον Διοικητή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται σε κεφαλαιουχικές ανάγκες της Τράπεζας ύψους €400 εκ. υποστηρίζει ότι έγινε μετά από τηλεφώνημα του τότε Υπουργού Οικονομικών για σκοπούς ενίσχυσης αιτήματος του τελευταίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι αυτό και έγινε στην αγγλική γλώσσα. Σε άλλη ερώτηση αναφέρει ότι τα €400 εκ. αποτελούσαν το χειρότερο σενάριο.

Περιγράφει παράλληλα τις σχέσεις του με το υπόλοιπο ΔΣ και τα διευθυντικά στελέχη ως «ομαλές», ενώ αναφέρει ότι ο Γιάννης Κυπρή ήταν πάντοτε ευαίσθητος σε θέματα ανακοινώσεων προς το επενδυτικό κοινό.

Τα τεκμήρια που κατέθεσε ο κ. Χαριλάου προέρχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Κεντρική Τράπεζα, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, τον Έφορο Εταιρειών και την ίδια την Τράπεζα Κύπρου συμπεριλαμβανομένων και δύο ψηφιακών δίσκων με υλικό από τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/06/2012.

Εξάλλου, οι δικηγόροι υπεράσπισης αποδέχθηκαν μεν την κατάθεση των εγγράφων με την επιφύλαξη ωστόσο να εγείρουν αν και εφόσον το θεωρούν ορθό ένσταση επί του περιεχομένου των εγγράφων.

Το περιεχόμενο των ανακριτικών καταθέσεων Γιάννη Κυπρή και Θεόδωρου Αριστοδήμου θεωρήθηκε με τη συναίνεση των δικηγόρων υπεράσπισής τους πως έχει αναγνωσθεί.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου υπό κατηγορία βρίσκονται οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και  Γιάννης Πεχλιβανίδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων