Σε οικονομικές συμπληγάδες οι Δήμοι

Για οικονομική κατάρρευση των Δήμων σε περίπτωση που δεν εισπράξουν το δημοτικό τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2015, προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Αλέξης Γαλανός.

Με σημερινή επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ο κ. Γαλανός αιτείται κατεπείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό μέχρι την 1 Ιουλίου.

Στην επιστολή του με θέμα «Θεσμοθέτηση Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας», ο κ. Γαλανός αναφέρεται σε επιστολή της Ένωσης Δήμων προς τον κ. Χάσικο ημερομηνίας 10.6.2015 και εκφράζει τη λύπη του για το ότι «δεν έτυχε καμίας απάντησης».

Ο κ. Γαλανός αναφέρει συγκεκριμένα ότι «στην επιστολή αυτή, στην τελευταία παράγραφο, ευγενικά σας δηλώναμε ότι εάν δεν είχαμε τη γραπτή σας διαβεβαίωση μέχρι τις 19.6.2015, θα ήταν πολύ δύσκολο να πεισθούν οι Δήμοι να μην προχωρήσουν αμέσως στην επιβολή του Δημοτικού Τέλους Ακίνητης Ιδιοκτησίας για το 2015, με βάση την εκτίμηση της αξίας  της ακίνητης ιδιοκτησίας της 1.1.1980, διότι μεγάλος αριθμός Δήμων αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης και έχουν φθάσει στα όρια τους».

Εν τω μεταξύ, προσθέτει, «πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη συνεδρία όλων των Δημάρχων, η οποία διαπίστωσε ακόμα μια φορά τη σοβαρότητα του όλου θέματος. Οι Δήμαρχοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την πρόταση να εισπράττεται το μέρος εκείνο της ακίνητης  φορολογίας που αναλογούσε στους Δήμους από την Κυβέρνηση». 
Αυτό, συνεχίζει, «θεωρείται αντιδεοντολογικό ή και αντίθετο με τη διακηρυχθείσα πολιτική και τη σύγχρονη πρακτική. Αυτό δεν συνάδει με την κείμενη νομοθεσία και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ιδιαίτερα, σημειώνει, «σε μια εποχή που συνολικό αίτημα των Δήμων και των κομμάτων στις συναντήσεις μαζί σας ήταν να μεταφέρονται πόροι από το Κράτος στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εσείς έρχεσθε να πράξετε ακριβώς το αντίθετο, στα πρόθυρα ψήφισης της νέας νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση, μέρος της οποίας είναι και η οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων».

Ο κ. Γαλανός αναφέρει ότι «βρισκόμαστε στο μέσο του χρόνου και με βάση τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των Δήμων, από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών βασικό μέρος των εσόδων είναι η είσπραξη του δημοτικού τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας.  Σε αντίθετη περίπτωση θα επέλθει η οικονομική κατάρρευση των Δήμων».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων αναφέρει επίσης ότι «η ομόφωνη απόφαση όλων των Δημάρχων, χωρίς τούτο να αποτελεί εκβιασμό ή τελεσίγραφο, υπαγορεύεται από τα οικονομικά δεδομένα επιβίωσης μεγάλου αριθμού Δήμων. Δηλαδή ζητείται αναθεώρηση αυτής της απόφασης και πολιτικής». 

«Με την παρούσα επιστολή ζητούμε κατεπείγουσα συνάντηση μαζί σας μέχρι την 1 Ιουλίου (εάν είναι δυνατό ενωρίτερον).  Διαφορετικά έχει δοθεί το πράσινο φως να προχωρήσουν αμέσως οι Δήμοι στην αποστολή ειδοποιήσεων για την επιβολή του Δημοτικού Τέλους Ακίνητης Ιδιοκτησίας,  ώστε να εξασφαλίσουν όπως κάθε χρόνο την προϋπολογισθείσα ρευστότητα τους χωρίς να υπάρχει κενό στις πληρωμές και τις υποχρεώσεις τους», προσθέτει.

«Επαναλαμβάνουμε», αναφέρει ο κ. Γαλανός, «ότι το θέμα το θεωρούμε πάρα πολύ σοβαρό και για αυτό το λόγο αντίγραφο της παρούσης αποστέλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Υπουργό Οικονομικών, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και στους Αρχηγούς των κομμάτων».

Αναφέρει, τέλος, ότι «η ομόφωνη απόφαση όλων των Δημάρχων ήταν να δοθεί αυτή η επιστολή στη δημοσιότητα γιατί το θέμα αυτό θεωρείται παρά πολύ σοβαρό και επείγον και ότι αγγίζει την όλη φιλοσοφία της μελλοντικής μεταρρύθμισης».

Σε απάντηση της σημερινής επιστολής του κ. Γαλανού, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο ίδιος είχε πει ότι το κράτος δεν θα άφηνε χωρίς πόρους τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προς τούτο, υπήρξε και συνεννόηση μεταξύ του ΥΠΕΣ και του Υπουργείου Οικονομικών.

«Ο κ. Γαλανός παραπονείται ότι ο Υπουργός δεν απάντησε σε επιστολή του ημερ. 10 Ιουνίου 2015 για συνάντηση και συζήτηση του θέματος. Είναι, όμως, γνωστό, ότι ο Υπουργός απουσίαζε στο εξωτερικό για μια σχεδόν εβδομάδα για υπηρεσιακούς λόγους και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε σε αυτό που θεωρεί ο κ. Γαλανός ως μη έγκαιρη απάντηση”, σημειώνεται.

Σε συνάντηση των Δημάρχων της Επαρχίας Λευκωσίας με τον Υπουργό,  είχε τεθεί και το θέμα της έγκαιρης καταβολής, εκ μέρους του κράτους, έναντι ποσού εντός Ιουλίου, για να μην υπάρξει ακριβώς ο κίνδυνος τον οποίο επικαλείται στη σημερινή του επιστολή  ο κ. Γαλανός. Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι το κράτος δεν θα άφηνε χωρίς πόρους τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προς τούτο, υπήρξε και συνεννόηση μεταξύ του ΥΠΕΣ και του Υπουργείου Οικονομικών”, προστίθεται.

Συνεπώς, σημειώνεται στην απάντηση Χάσικου, οι φοβίες που διαφαίνονται στην επιστολή του κ. Γαλανού είναι και αδικαιολόγητες και υπερβολικές.

Προς επιβεβαίωση των ειλικρινών προθέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρουμε χαρακτηριστικά, προστίθεται, ότι ουδέποτε παραμείναμε απαθείς θεατές μπροστά στις όποιες οικονομικές δυσχέρειες αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Για παράδειγμα, σε σημερινή συνάντηση του Υπουργού με το Δήμο Μέσα Γειτονιάς, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, απεφασίσθη η άμεση καταβολή της δόσης της κρατικής χορηγίας και  καταβολή έναντι ποσού για το τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας. Πολύ πρόσφατα, καταβλήθηκε ενωρίτερα η δόση της κρατικής χορηγίας στο Δήμο Λακατάμιας, ο οποίος αντιμετωπίζει, επίσης, προβλήματα ρευστότητας”, τονίζεται.

Ο Υπουργός Εσωτερικών θα καλέσει σε συνάντηση για εκ νέου συζήτηση του θέματος τόσο την Ένωση Δήμων όσο και την Ένωση Κοινοτήτων, πριν την 1η Ιουλίου 2015. Επιθυμία του Υπουργού είναι να προχωρήσουμε συναινετικά, όπως πάντα, τόσο με την Ένωση Δήμων όσο και με την Ένωση Κοινοτήτων, μέσα από το διάλογο», καταλήγει η απάντηση Χάσικου προς την επιστολή Αλέξη Γαλανού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»