EY: Σε ανάπτυξη η κυπριακή οικονομία το 2015

Η ΕΥ  σε συνεργασία με τον οργανισμό Oxford Economics κατάρτισε τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης συνολικά και για κάθε μία από τις χώρες μέλη του Ευρώ ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Όπως προκύπτει προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 0.3% το 2015 και δεδομένων των εξαγγελιών της κυπριακής κυβέρνησης για λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας, η αύξηση του ΑΕΠ το 2016 και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι ισχυρότερη. 

Οι συνθήκες επιτρέπουν επιστροφή της κυπριακής οικονομίας σε ρυθμούς οριακής ανάπτυξης εντός τους τρέχοντος έτους διαπιστώνει η έκθεση της ΕΥ Eurozone Forecast (EEF). Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΥ, μετά από τρία χρόνια συρρίκνωσης το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί φέτος με ρυθμό 0,3% ενώ προβλέπεται σταδιακή περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΥ, η πρόσφατη κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και η έγκριση των βασικών νομοθεσιών περί αφερεγγυότητας επανέφεραν την Κύπρο σε τροχιά χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Μνημονίου με την Τρόικα. Οι πιο πάνω εξελίξεις ενισχύουν τις προοπτικές της χώρας για επιστροφή στην ανάπτυξη. Παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις έθεσε στην κυπριακή οικονομία η ύφεση στη Ρωσία αλλά και η αβεβαιότητα σε σχέση με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ, το κυπριακό ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση της τάξης του 1,6% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και 0,2% σε ετήσια βάση. 

Έξοδος από μνημόνιο
Η επιστροφή της Κύπρου σε τροχιά χρηματοδότησης από τους διεθνείς δανειστές της, τονίζεται στην Έκθεση, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η Κύπρος κινείται προς έξοδο από το Μνημόνιο και επιστρέφει στις αγορές. Θετική ένδειξη προς τούτο, αναφέρεται, αποτελεί η επιτυχής έκδοση του διεθνούς ομολόγου ύψους ενός δις ευρώ στο τέλος του περασμένου Απριλίου. 

Μέτρα τόνωσης οικονομίας
Σύμφωνα με την ΕΥ, δεδομένων των εξαγγελιών της κυπριακής κυβέρνησης για λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας – τα οποία περιλαμβάνουν δαπάνες για έργα υποδομής με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης – η αύξηση του ΑΕΠ το 2016 αναμένεται να είναι ισχυρότερη (ρυθμός αύξησης 1,3%) από ότι αρχικώς προβλεπόταν. Αντίστοιχα, ισχυρότερη θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ  τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας στο 2,2% το 2019. 

Ανάκαμψη τουρισμού
Σημειώνεται ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2016 υποστηρίζονται και από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά και την προβλεπόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη της Ρωσίας. Η Έκθεση επισημαίνει ότι ήδη υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης του κυπριακού τουρισμού μετά από την απότομη συρρίκνωση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται το νησί, που αναλογεί στο 25% του συνόλου του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Αρνητικές επιπτώσεις από Ελλάδα
Από την άλλη, η κατάσταση στην Ελλάδα δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα σε σχέση με την πορεία των οικονομικών της Κύπρου. Η όποια σοβαρή επιδείνωση στην ελληνική οικονομία θα επηρεάσει την Κύπρο μέσω των στενών εμπορικών και χρηματοοικονομικών τους δεσμών, κάτι που θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και ενδεχομένως να καθυστερήσει την αναμενόμενη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών.

Η ΕΥ τονίζει επίσης στην έκθεσή της ότι η επιδείνωση του αποπληθωρισμού τους τελευταίους μήνες (με τις τιμές να έχουν μειωθεί κατά 1,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο) λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και των περιορισμών στις καταναλωτικές δαπάνες από την υψηλή ανεργία, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις κατά το 2015. Η επιστροφή σε θετικό πληθωρισμό το 2016 – προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 1% το 2016 – και η περαιτέρω αύξησή του σε 2% περίπου σε ετήσια βάση μεταξύ 2017 – 2019, αναμένεται να βοηθήσει στη μείωση των πραγματικών επιτοκίων και του πραγματικού βάρους του χρέους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών