ΤΚΑ-ΥΠΟΙΚ: Σε συζητήσεις για υψηλότερο επιτόκιο

To ενδεχόμενο να υπάρξει διευθέτηση με το Υπουργείο Οικονομικών για καλύτερο επιτόκιο στα 7-7.5 δισ ευρώ που χρωστά το Κράτος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε στο InBusinessNews- ερωτηθείς σχετικά- ο Διευθυντής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος.
 
Επί του παρόντος, ο κ. Τρύφωνος δεν διαβλέπει οποιαδήποτε προοπτική στην επενδυτική πολιτική του αποθεματικού του Tαμείου καθώς για να εκπονηθεί στρατηγική πρέπει να υπάρχει σημαντικό απόθεμα. 

«Το ζήτημα της επενδυτικής πολιτικής απασχόλησε πριν αρκετούς μήνες το Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου οι κοινωνικοί εταίροι και το Υπουργείο Εργασίας αποτάθηκαν στον Υπουργό Οικονομικών. Πήραν γραπτή απάντηση ότι δεν υπάρχει δυνατότητα- τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- για την επένδυση του αποθεματικού με βάση την παρούσα οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, συζητείται βελτιωμένο επιτόκιο», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο λαμβάνει περίπου 100 εκατ. ευρώ το χρόνο από τόκους- με επιτόκιο πολύ χαμηλό- κάτω του 0,5%.

Eρωτηθείς για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Τρύφωνος ανέφερε ότι δεν κλονίζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου. «Την βιωσιμότητα του Ταμείου την έχουν καταδείξει σχετικές μελέτες. Εάν υπήρχε κάτι προς αμφισβήτηση θα πίεζε σχετικά και η Τρόικα», ανέφερε.

Αναφορικά με την ευθύνη διαχείρισης του Ταμείου, ο κ. Τρύφωνος απάντησε ότι κατεξοχήν αρμόδιος είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει αλλαγή στην επιτροπή Διαχείρισης, ανέφερε ότι εφόσον ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως βραχυπρόθεσμα δεν θα υπάρξει επενδυτική πολιτική, σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της ευθύνης διαχείρισης. 

Σημειώνεται ότι παλαιότερες μελέτες προνοούσαν τη σταδιακή δημιουργία ενός εθνικού ταμείου με ‘πραγματικό’ αποθεματικό, το οποίο θα επενδύεται σε τύπους επενδύσεων με υψηλότερες αποδόσεις από τις σημερινές, στα πλαίσια όμως χαμηλού επενδυτικού κινδύνου και στη σύσταση ενός ανεξάρτητου δημόσιου οργανισμού με κύρια αρμοδιότητα την εφαρμογή και παρακολούθηση της επενδυτικής πολιτικής του εθνικού ταμείου.

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης