ΦΠΑ σε δόσεις

Με δόσεις θα μπορούν να πληρώνουν οι πολίτες τη ληξιπρόθεσμη οφειλή σε ΦΠΑ και Κοινωνικές Ασφαλίσεις σύμφωνα με πρότασεις νόμου που κατατέθηκαν από το ΔΗΚΟ που συζητήθηκαν τη Δευτέρα (4/5) στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Απώτερος στόχος της ρύθμισης, αναφέρει στο σημείωμα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι η ανακούφιση οφειλετών οι οποίοι λόγω της κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν έγκαιρα προς τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Τα Υπουργεία πρόκειται να παρουσιάσουν τη θέση τους για το ζήτημα σε επόμενη συνεδρία και το Υπουργείο Εργασίας θα προβεί σε αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι θα πρέπει να μπουν κριτήρια ώστε να βοηθηθούν αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο ΔΗΣΥ βλέπει θετικά την πρόταση αυτή. Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου: "Βλέπουμε θετικά το ζήτημα αυτό, εφόσον απασχολεί τους συμπολίτες μας που σέρνονται στα δικαστήρια. Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μην πηγαίνουν φυλακή".

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι η ΕΔΕΚ συμφωνεί με τη φιλοσοφία της πρότασης νόμου. Ανέφερε δε ότι η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει στις νομικές υπηρεσίες της Βουλής για επεξεργασία μια ανάλογη πρόταση που αναφέρεται σε οφειλέτες που έχουν χάσει το 25% του εισοδήματός τους από το 2009 και μετά και μέσα από ένα πλάνο αποπληρωμής που φτάνει και μέχρι 100 δόσεις θα μπορεί ο οφειλέτης ανάλογα με το χρονοδιάγραμμά του, εάν πληρώσει πιο νωρίς, να επωφελείται της διαγραφής χρεώσεων και τελών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποίηση του περί ΦΠΑ νόμου ώστε να θεσπιστούν ρυθμίσεις, με βάση τις οποίες θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΦΠΑ σε δόσεις. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, σημειώνεται, ότι ο οφειλέτης δύναται να συνάπτει γραπτή συμφωνία με τον Έφορο, στην οποία θα καθορίζονται οι όροι αποπληρωμής συσσωρευμένης οφειλής ΦΠΑ κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τις υποχρεώσεις του οφειλέτη σε καταβολή ΦΠΑ οι οποίες θα δημιουργηθούν από την ημερομηνία ψήφισης του προτεινόμενου νόμου και εντεύθεν, τις οποίες το επηρεαζόμενο πρόσωπο οφείλει να καταβάλλει κανονικά.

Αντίστοιχα, η τροποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου αφορά τη δυνατότητα καταβολής συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε δόσεις.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι παρόλο που αναγνωρίζεται το σκεπτικό της πρότασης νόμου και της ανάγκης στήριξης κάποιων ομάδων του πληθυσμού, εντούτοις όπως διατυπώνεται ίσως να δημιουργούνται κάποια προβλήματα και ίσως να πρέπει να εξεταστούν κάποιες συγκεκριμένες πρόνοιες.

Από πλευράς του Τμήματος Φορολογίας λέχθηκε ότι “μέχρι σήμερα σκοπός μας δεν είναι να πάρουμε κανένα φυλακή”, παρόλο που “μιλούμε για υπεξαίρεση”, προσθέτοντας πως ακολουθείται μια διαδικασία από την υπηρεσία ΦΠΑ, δίνονται χρονικά περιθώρια μέχρι 24 μήνες αποπληρωμής, όμως χρειάζεται να λεχθούν κάποιες λεπτομέρειες, όπως κατά πόσον άτομα που βρίσκονται ήδη σε χρονοδιάγραμμα καλύπτονται εκ νέου από δεύτερο χρονοδιάγραμμα.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές