Οι λεπτομέρειες της εξόδου στις αγορές

Ανακοίνωση στην οποία παρατίθενται οι λεπτομέρειες της έκδοσης ομολόγου ύψους 1 δισ. εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι ήδη έγινε γνωστό μέσω ειδησεογραφίας, δηλαδή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με πιστοληπτική αξιολόγηση B3/B+/B-/BL (stable/positive/positive/stable) από τους Οίκους Moody's/S&P/Fitch/DBRS εξέδωσε στις 28 Απριλίου 2015 ομόλογο ύψους €1 δισ., σταθερού επιτοκίου, με ημερομηνία λήξης στις 6 Μαΐου 2022.

Σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Το ονομαστικό επιτόκιο έχει καθοριστεί στο 3.875% με τιμή πώλησης 99.250 / απόδοση  4% , δηλαδή με περιθώριο +367 μονάδων βάσεως πάνω από τις τιμές αναφοράς ‘mid-swap’ και +404.2 μονάδες βάσεως πάνω από το γερμανικό ομόλογο λήξεως 2022 (2% Jan-2022 DBR). Ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης ήταν οι Barclays, HSBC, Morgan Stanley και Societte Generale CIB. Το εν λόγω ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο με την χρήση του προγράμματος ΕΜΤΝ της Κυπριακής Δημοκρατίας. (ISIN XS1227247191)».

Κύρια σημεία της συναλλαγής
Η Κυπριακή Δημοκρατία σχεδίαζε τους τελευταίους μήνες την σταδιακή επάνοδο στις αγορές κεφαλαίων για  να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησης και για να  βελτιώσει την καμπύλη επιτοκίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά από σειρά συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 2014 και την θετική ανταπόκριση των επενδυτών, το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου συνέχισε την παρακολούθηση των εξελίξεων που αφορούσαν τις διεθνείς συνθήκες των αγορών καθώς και τις εσωτερικές εξελίξεις  και εξουσιοδοτήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην αγορά κεφαλαίων, στις 27 Απριλίου 2015.

Στις 27 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε  τηλεδιάσκεψη με ομάδα επενδυτών για να ενημερωθούν σχετικά με  (i) τις τελευταίες εξελίξεις στην υλοποίηση του Προγράμματος του ΕΜΣ-ΔΝΤ (ii) την γενική οικονομική κατάσταση και την δημοσιονομική επίδοση (iii) την χρηματοοικονομική κατάσταση του τραπεζικού τομέα και (iv) το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και χρηματοδοτικές ενέργειες για το 2015 και 2016.

Μετά από ισχυρή ένδειξη ενδιαφέροντος από επενδυτές κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης  η αρχική κατευθυντήρια τιμή κυκλοφόρησε στις14:22  ώρα Λονδίνου, Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 για 7-ετές ομόλογο αναφοράς με  απόδοση γύρω στο 4,00%. Συγκριτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του Κυπριακού ομολόγου λήξεως Ιουνίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020 στη δευτερογενή αγορά ήταν 3,40% και 3,465%.

Η διαδικασία της αρχικής κατευθυντήριας τιμής παρουσίασε ενδιαφέρον γύρω στα 1,1 δισ. ευρώ, το βιβλίο προσφορών άνοιξε επίσημα την Τρίτη 28 Απριλίου στις 08:24 πμ ώρα Λονδίνου με αρχική ενδεικτική απόδοση 4,125%.

Οι προσφορές αυξάνονταν σταδιακά και έκλεισαν στις 12:00μμ ώρα Λονδίνου με συμμετοχή πέραν των 140 επενδυτών και συνολικό ποσό ζήτησης στα 1,9 δισ. ευρώ περίπου, το οποίο επέτρεψε την τελική έκδοση 1 δισ. ευρώ.  Η συναλλαγή τιμολογήθηκε σε απόδοση 4.00% δηλαδή με περιθώριο +367 μονάδων βάσεως πάνω από τις τιμές αναφοράς ‘mid-swap’ (0.33%).

Με αυτή την συναλλαγή η Κυπριακή Δημοκρατία αποδεικνύει τη δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά σε ένα ελκυστικό επίπεδο απόδοσης, γεγονός που αντανακλά την πρόσφατη απόδοση των υφιστάμενων ομολόγων και τις προοπτικές της χώρας.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους