Γεγονός η Διακήρυξη της Λευκωσίας

Με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Λευκωσίας οι τρεις ηγέτες της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας ολοκλήρωσαν τις μεταξύ τους επαφές και συμφώνησαν σε περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών σε μια σειρά από τομείς, που περιλαμβάνουν την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια.

Καλωσορίζοντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Κύπρο, σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των σημερινών μεταξύ τους επαφών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη σημερινή σύνοδο εξετάστηκε στη βάση της Διακήρυξης του Καΐρου εμβάθυνση της συνεργασίας σε υφιστάμενους τομείς δράσεων και αναπτύχθηκαν ιδέες για διεύρυνση σε νέα πεδία συνεργασίας.

Σημείο αναφοράς η Διακήρυξη της Λευκωσίας
Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Λευκωσίας που αποτελεί “σημείο αναφοράς”, όπως είπε ο Πρόεδρος, για τις προτεραιότητες των τριών χωρών στους τομείς της τριμερούς συνεργασίας τους και στα ζητήματα που συζήτησαν σήμερα.

Περαιτέρω επιβεβαίωσαν ότι ο τριμερής διάλογος και η τριμερής συνεργασία προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, μια συνεργασία που περιλαμβάνει, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία, επαναβεβαιώσαμε, είπε ο Πρόεδρος, την κοινή αντίληψη πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο συμβάλλοντας στη σταθερότητα στην περιοχή.

Το Κυπριακό ήταν μέρος της ημερήσιας διάταξης, σημείωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζοντας την ειλικρινή του πρόθεση και αποφασιστικότητα να εργαστεί με όλες τους τις δυνάμεις σε συνεργασία με το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ευελπιστώντας παράλληλα και στη στήριξη της Τουρκίας ώστε το συντομότερο να επιτευχθεί δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Νέοι ορίζοντες συνεργασίας
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φαταχ Αλ Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της χώρας του για την ενότητα του κυπριακού λαού με όλες τις κοινότητες του, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των εδαφών του.

Είπε επίσης ότι συζήτησαν τη διάνοιξη νέων οριζόντων συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού και των ναυτιλιακών μεταφορών.

Έχουμε συμφωνήσει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της συνεργασίας προκειμένου οι χώρες μας να γίνουν μια φυσική πύλη για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, είπε, τονίζοντας την ειλικρινή του πρόθεση για προώθηση των σχέσεων των τριών χωρών.

Επέκταση συνεργασίας
Από πλευράς του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως συζητήθηκαν πλευρές της συνεργασίας των τριών και χωρών και δράσεις εμβάθυνσης της σε μια σειρά από τομείς και σημείωσε πως σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή αυτή η συνεργασία παίρνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία καθώς Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας.

Η συνεργασία και η συνεννόηση, είπε, αποφασίστηκε να επεκταθούν σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο και στους οργανισμούς που συμμετέχουν οι τρεις χώρες.

Επεσήμανε επίσης τη θέση του για δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, εκφράζοντας την ελπίδα να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο και σημειώνοντας ως ενδιαφέρουσα εξέλιξη την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας, εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της τριμερούς και άφησε ανοιχτή την πρόσκληση για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»