Αβέρωφ: Σε μερικές εβδομάδες βγαίνουμε στις αγορές

Με τη θετική αξιολόγηση του οίκου Fitch η οικονομία της Κύπρου αναβαθμίστηκε, η χώρα οδεύει στη σωστή πορεία και τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να βγούμε με αξιοπιστία στις αγορές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ  Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας πως  οι αποκρατικοποιήσεις είναι αναγκαίες για την οικονομία.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει την αξιολόγηση του οίκου αξιολόγησης Fitch, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «η χώρα οδεύει στη σωστή πορεία, δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών. Όμως η επίλυση αυτών των προβλημάτων περνά μέσα από τη σωστή αξιολόγηση και την αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας».

Mάλιστα ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε: «η οικονομία μας αναβαθμίστηκε, μπήκε στην κατηγορία ΒΒ, δεν είναι πλέον κατηγορία σκουπιδιών για πρώτη φορά από το Μάιο του 2011, μέσα σε αυτή τη διαδρομή και μια χώρα που το 2013 ήταν προ της χρεωκοπίας, η χώρα μας αναβαθμίζεται όχι μέσω των αξιολογήσεων της Τρόικα αλλά και μέσα από τους οίκους αξιολόγησης. Θα μπορέσει η χώρα μας τις προσεχείς βδομάδες να βγει με αξιοπιστία στις αγορές, να δανειστούμε με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που δανειζόμαστε σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης».

Πρόσθεσε πως «έχουμε εσωτερικό δανεισμό με 5,15% και 5,25% και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε τις προσεχείς βδομάδες αν όλα πάν κατ’ ευχή να δανειστούμε σημαντικά πιο κάτω από το κόστος που δανειζόμαστε στο εσωτερικό πριν 4 και πέντε χρόνια. Αυτό δεικνύει τη θετική πορεία της χώρας».

Από την άλλη, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου «αυτό που οι Fitch σημειώνουν και πέρασε απαρατήρητο χθες, είναι τον πολιτικό κίνδυνο που τον σημειώνουν ως αρνητικό για τον τόπο μας, ότι στην Κύπρο έχουμε μια κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας και καταγράφουν τα πιθανά μελλοντικά προβλήματα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στις δηλώσεις του επανέλαβε ένα μήνυμα «στο εσωτερικό του δικού μου κόμματος αλλά και προς την κυβέρνηση μου, ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη σωστές απόψεις της αντιπολίτευσης, να κρατούμε γέφυρες επικοινωνίας, γιατί είναι μέσα από αυτή τη συνεννόηση και την διακοινοβουλευτική διαβούλευση που μπορούμε να πετυχαίνουμε τις αναγκαίες πλειοψηφίες που κρατούν τη χώρα στη σωστή πορεία».

Εστειλε ταυτόχρονα και ένα μήνυμα «στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κερδίζουν με υπεύθυνες θέσεις να στηρίξουν νομοθετικά τα απαραίτητα μέτρα για την σταθεροποίηση της χώρας λαμβανομένου υπόψη των δικών τους ανησυχιών. Αρα όταν οι δικαιολογημένες ανησυχίες της αντιπολίτευσης ικανοποιούνται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην πορεία της χώρας, βγαίνει κερδισμένος ο τόπος και παίρνει πόντους όποιος ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση με την πολιτική του θέση, στηρίζει αναγκαίες πολιτικές, σωτήριες για τη χώρα».

Κληθείς να σχολιάσει την παρατήρηση των Fitch ότι υπάρχει κίνδυνος το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να μην εφαρμοστεί πλήρως, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη πεποίθηση πως «οι αποκρατικοποιήσεις είναι αναγκαίες για την οικονομία. Το 2000 κάναμε το ΒΟΤ για τα αεροδρόμια και δεν υπήρχαν οι «βάρβαροι» της Τρόικα. Τι κακό έχει συμβεί και τι κακές επιπτώσεις» διερωτήθηκε.

Αφού ανέφερε ότι «μόνο θετικά υπάρχουν» σημείωσε πως «υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις, σύγχρονα αεροδρόμια χωρίς ένα ευρώ να επιβαρυνθεί ο κύπριος φορολογούμενος και το κράτος να έχει πολύ περισσότερα έσοδα απ’ ότι όταν τα διαχειριζόταν και σε 16 χρόνια από σήμερα τα αεροδρόμια θα είναι πίσω στο κράτος, στους φορολογούμενους. Αρα αυτό που κάναμε το 2000 χωρίς τους Τροϊκανούς, αυτό τον εκσυγχρονισμό, ποιο είναι το πρόβλημα να το κάνουμε και για το λιμάνι Λεμεσού» διερωτήθηκε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τις χρεώσεις των αεροδρομίων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως «οι χρεώσεις αυτές μπορούν και σήμερα να μειωθούν όταν μειώσουμε το 33% που παίρνει το κράτος από τα ακαθάριστα έσοδα του αεροδρομίου. Αν το κράτος πει σήμερα ότι θα παίρνω 17%, εάν μειώσουμε στο μισό αυτά που το κράτος παίρνει, αύριο τα κυπριακά αεροδρόμια θα είναι από τα πιο φτηνά αεροδρόμια στον κόσμο».

Σε άλλη παρατήρηση ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στη παροιμία «θέλει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα σωστή. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε».

Ανέφερε επίσης ότι «θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι θα έχουν τρεις επιλογές, είτε να παραμείνουν στον στρατηγικό επενδυτή με τις ίδιες συμβάσεις που έχουν σήμερα ή ακόμα και καλύτερες, να πάρουν αποζημιώσεις για εθελούσια έξοδο για όσους επιθυμούν και όσοι θέλουν να παραμείνουν στο δημόσιο μπορεί να γίνει μετάταξη τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Από κει και πέρα, συνέχισε «πρέπει να δούμε στρατηγικά πως θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την οικονομία του τόπου. Αφού πρώτα διασφαλιστούν και δεν θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι, θα δημιουργηθεί ένας υγιής ανταγωνισμός και είναι μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις που θα έρθουν τα σημαντικά έσοδα από ξένες επενδύσεις».

Στις δηλώσεις του ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους της ΑΗΚ και είπε πως «επί του παρόντος δεν υπάρχει θέμα αποκρατικοποίησης της ΑΗΚ, μια μελέτη θα γίνει. Είναι με το λιμάνι που είναι στο μοντέλο του αεροδρομίου που το κάναμε όταν δεν υπήρχαν Τροϊκανοί και λειτούργησε υπέρ της Κύπρου».

Οσον αφορά την αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ είπε πως «ο στρατηγικός επενδυτής ήταν αίτημα εδώ και αρκετά χρόνια ακόμα και από τους εργαζόμενους. Το 2002 με τη τότε σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων, καταθέσαμε νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της Cyta και τη συμμετοχή των εργαζομένων. Εάν θέλουν μέσα από την αποκρατικοποίηση να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι, να τους δοθεί η ευκαιρία».

Ερωτηθείς κατά πόσον πιστεύει πως πιθανόν να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε «εδώ είμαι αισιόδοξος, δεν χάνω την αισιοδοξία μου και είμαι και αισιόδοξος για την χώρα μου. Πιστεύω στις καλύτερες μέρες, περάσαμε τα δύσκολα, θα βρούμε το δρόμο το σωστό και θα λυθούν με λίγη υπομονή και τα προβλήματα σιγά - σιγά της κοινωνίας, που τα ζούμε, κατανοούμε τους πολίτες».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών