Έφοδοι Φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις

Εφόδους σε μεγαλοοφειλέτες άρχισε το Τμήμα Φορολογίας με σκοπό να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης τους με τις νομοθεσίες. Ήδη, 266 επιχειρήσεις που συνεισφέρουν το 40% του συνολικού των φόρων έχουν μπει στο στόχαστρο των αρμόδιων λειτουργών του Γραφείου Μεγάλων Φορολογουμένων.
 
Όπως δήλωσε στο InBusinessNews o βοηθός Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης, έχουν αρχίσει οι επισκέψεις σε όλες τις επιχειρήσεις και ο απώτερος σκοπός είναι να γίνει μια σύντομη επίσκεψη σε όλες τις επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί εκ πρώτης όψεως ο βαθμός συμμόρφωσής τους σύμφωνα με τις διάφορες νομοθεσίες που βρίσκονται κάτω από την ευθύνη του Τμήματος Φορολογίας.  Μετά από κάθε επίσκεψη, σημείωσε, ετοιμάζεται συγκεκριμένη έκθεση η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τον προγραμματισμό των επόμενων επισκέψεων με βάση τους κινδύνους που θα εντοπιστούν.

Στόχος να καλύπτεται το 60% του φόρου

Αναφορικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπουν υπό τον έλεγχο του Γραφείου Μεγάλων Φορολογουμένων, ο βοηθός Έφορος ανέφερε ότι με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός των επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθεί, ώστε το συνολικό ποσοστό του φόρου να φτάσει σε 60% από το 40% που καλύπτεται από το Γραφείο αυτή τη στιγμή.

Στελέχωση με 25 λειτουργούς

Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το Γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων σε νέα πιο σύγχρονα γραφεία σε έξι μήνες. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαγγάρης, προς το παρόν το Γραφείο στεγάζεται στη Λευκωσία – σε ένα από τα κτίρια του πρώην ΤΕΠ – και στελεχώνεται από λειτουργούς διαφόρων κλιμάκων και ειδικοτήτων οι οποίοι προέρχονται από τα δύο φορολογικά τμήματα του Κράτους που ενοποιούνται.  «Για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων που έχουν επιλεγεί, μια ομάδα των λειτουργών αυτών στεγάζεται στο Επαρχιακό Γραφείο ΦΠΑ της Λεμεσού και καλύπτει τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα τη Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα», επεσήμανε.

Στο παρόν στάδιο, ανέφερε, έχει γίνει μερική στελέχωση, με 25 λειτουργούς οι οποίοι έχουν την ευθύνη για 266 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επιλεγεί εις πρώτο στάδιο με βάση τον κύκλο εργασιών τους και το σύνολο του φόρου που συνεισφέρουν στα έσοδα του Κράτους. Ο στόχος είναι ο αριθμός των λειτουργών να φτάσει τους 50 όταν ο αριθμός των επιχειρήσεων καλύψει το 60% του φόρου.

Η ίδρυση του Γραφείου Μεγάλων Φορολογουμένων είναι διεθνής πρακτική

Σημειώνεται ότι στο Γραφείο αυτό θα γίνεται η διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων των μεγαλυτέρων φορολογουμένων του κράτους, ανεξάρτητα της έδρας της επιχείρησης.  

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαγγάρης η βασική λογική για την ίδρυση των Γραφείων αυτών – η οποία αποτελεί και διεθνή πρακτική – είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση από τις μεγάλες επιχειρήσεις του Κράτους στους τέσσερις βασικούς τομείς – εγγραφή, υποβολή δηλώσεων, ορθές δηλώσεις και έγκαιρη καταβολή του φόρου.  

«Για το λόγο αυτό, όλες οι εργασίες που σχετίζονται με τις επιλεγείσες επιχειρήσεις είναι κάτω από την αρμοδιότητα του Γραφείου αυτού, κάτι το οποίο όχι μόνο βοηθά τη φορολογική διοίκηση να ασκήσει αποδοτικότερη πολιτική συμμόρφωσης, ενώ μειώνεται το κόστος συμμόρφωσης των φορολογουμένων και ταυτόχρονα δημιουργούνται οι συνθήκες για καλύτερη εξυπηρέτηση τους», ανέφερε.

Πορεία ενοποίησης των φορολογικών τμημάτων

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις εργασίες ενοποίησης των φορολογικών τμημάτων του κράτους, απάντησε ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. «Παρόλο που στο παρόν στάδιο, κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εμφανές ή και αισθητό μεταξύ του προσωπικού των καταργηθέντων τμημάτων οι εργασίες που απαιτούνται συνεχίζονται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έγιναν και παρουσιάζονται στο Σχέδιο Ενοποίησης των Φορολογικών Τμημάτων όπως αυτό έχει ετοιμαστεί και κατά καιρούς επικαιροποιηθεί».

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»