Μέχρι το Δεκέμβριο οι ενστάσεις για εκτίμηση ακινήτων

Παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 αναμένεται να ψηφίσει η ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα, αναφορικά με το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων από τους πολίτες, σε σχέση με τις εκτιμημένες αξίες της ακίνητης ιδιοκτησίας, που έγιναν από το Κτηματολόγιο την 1η Ιανουαρίου 2013.

Η Επιτροπή Εσωτερικών υιοθέτησε ομόφωνα κατά τη συνεδρία και προωθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος τη σχετική πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, καθώς η παράταση λήγει κανονικά αύριο, Παρασκευή.

Όπως αναφέρθηκε, οι αιτήσεις για διόρθωση εκτιμήσεων ανήλθαν περίπου σε 21-22 χιλιάδες.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης μετά τη συνεδρίαση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στους πολίτες να αιτηθούν διόρθωση για τις εκτιμημένες αξίες στις οποίες προέβη το αρμόδιο κυβερνητικό Τμήμα, με τιμές του 2013.

Ο κ. Λαμάρης πρόσθεσε ότι έχει προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα με τις ενστάσεις, ενώ την Επιτροπή προβλημάτισε και ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων για διόρθωση, αλλά και το κατά πόσο θα υπάρξει αρκετός χρόνος για τους αιτητές αυτούς να υποβάλουν ενδεχόμενα ένσταση, η οποία δεν είναι ατελής αλλά με πληρωμή.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ολομέλεια της Βουλής θα υπερψηφίσει το απόγευμα την πρόταση νόμου.

Συμπλήρωσε ότι έχουν υποβληθεί 22 χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης λάθους προς το Κτηματολόγιο, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο «Natura 2000», αλλά και ακίνητη ιδιοκτησία στην οποία δεν λήφθηκε υπόψη το ανάγλυφο της περιοχής  - για παράδειγμα αν πρόκειται για πεδιάδα ή γκρεμό.

Ο κ. Κυπριανού συμπλήρωσε ότι το Κτηματολόγιο ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα προβεί αυτεπάγγελτα σε επανεκτιμήσεις σε σχέση με τους δύο αυτούς παράγοντες, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Κάλεσε τέλος τους πολίτες εφόσον διαπιστώσουν λάθος στην εκτίμηση του Κτηματολογίου να καταθέσουν την ένστασή τους μέχρι τα τέλη του έτους.

Είπε τέλος ότι στόχος και θέση του ΔΗΣΥ είναι να επιβληθεί στους πολίτες μικρότερη φορολογία σε σχέση με πέρυσι, ενώ είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί και με την φιλοσοφία του μνημονιακού αυτού φόρου.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μίλησε από την πλευρά του για κυβερνητική αδιαφορία. «Θέλω να καταγγείλω την κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει με τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση, αντί να φέρει ένα σύγχρονο και δίκαιο νομοσχέδιο, αφήνει τον χρόνο να κυλά αδιάφορα, παγιώνοντας αδικίες.

Ανέφερε εξάλλου ότι σύμφωνα με την πληροφόρησή του, οι ενστάσεις δεν αφορούν μόνο τις περιοχές του «Natura 2000». Συμπλήρωσε ότι οι εκτιμήσεις για την αξία αγροτικών τεμαχίων έγιναν «πρόχειρα και χονδρικά», όπου σημειώθηκαν τεράστια λάθη.

Είπε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έφερε τη συνολική λύση που υποσχέθηκε για αντιμετώπιση του ζητήματος, με αποτέλεσμα η Βουλή να αναγκάζεται να περάσει την μεταβατική αυτή νομοθεσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους