Ένα πόρισμα, πολλά ερωτήματα

Στον απόηχο του πορίσματος Καλλή και εν αναμονή των εξελίξεων σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου αρκετά ερωτήματα στην όλη υπόθεση παραμένουν αναπάντητα.

Το πόρισμα Καλλή όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα καταλήγει «σε αιτιολογημένο συμπέρασμα» που δείχνει δεκασμό και δωροληψία του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ωστόσο, -ενδεχομένως και σκόπιμα- δεν διευκρινίστηκε πως στοιχειοθετούνται τα αδικήματα. Ο Παναγιώτης Καλλής στις λίγες μέρες που είχε να δουλέψει, έλαβε κάποιες καταθέσεις αλλά και κάποια τεκμήρια ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν σ’ αυτά περιλαμβάνεται κάποια χειροπιάστη απόδειξη που να αποδεικνύει την ενοχή του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Το ότι πάντως, ο Εισαγγελέας δεν έδωσε ολόκληρο το πόρισμα στη δημοσιότητα ενδεχομένως να σημαίνει κάτι. Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως «το ανακριτικό έργο είναι πλήρως συμπληρωμένο, δεν τίθεται κάποιο τέτοιο θέμα» ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συλλήψεων. Πιθανόν ο Εισαγγελέας να θεωρεί πως η περιστατική μαρτυρία που προέκυψε να είναι τόσο ισχυρή ώστε να στηριχθεί σ’ αυτήν η υπόθεση. Νομικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι το πόρισμα και τις εισηγήσεις κάνει ένας πρώην δικαστής του Ανωτάτου με εμπειρία στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων. «Από τη στιγμή που άτομο με τέτοιο υπόβαθρο θεωρεί ότι η υπόθεση μπορεί να “σταθεί” ενώπιον δικαστηρίου, αυτόματα τα ευρήματα και τα συμπεράσματά του λαμβάνουν άλλο υπόβαθρο», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο. Σε τέτοια περίπτωση πάντως, η δικαστική μάχη προβλέπεται να είναι τιτάνια αφού σ΄ αυτήν θα έχουν εμπλοκή κάποια από τα ισχυρότερα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο.

Πάντως, στη βάση του πορίσματος, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου κατηγορείται μεν για δεκασμό και δωροληψία αλλά επί της ουσίας δεν έλαβε κάποια χρήματα. Η συμφωνία, που εικάζεται να έγινε μεταξύ Ερωτοκρίτου και δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους, αφορά ανταλλαγή… εξυπηρετήσεων. Ο μεν Ρ. Ερωτοκρίτου διέταξε ποινική έρευνα κατά αντίδικων του γραφείου Νεοκλέους και το γραφείο Νεοκλέους δεν εμφανίστηκε εσκεμμένα σε προσωπική υπόθεση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά της Λαϊκής Τράπεζας την οποία εκπροσωπούσε με αποτέλεσμα να εκδοθεί υπέρ του απόφαση για αποζημιώσεις 500χιλ. περίπου. Απόφαση η οποία στη συνέχεια παραμερίστηκε μετά από αίτημα του γραφείου Νεοκλέους και άλλου δικηγόρου που διόρισε η Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης έδωσε οδηγίες να σταματήσουν οι ποινικές έρευνες τις οποίες διέταξε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ερήμην του. «Γιατί αποτελεί δεκασμό το ότι εγώ διέταξα ποινική δίωξη και δεν αποτελεί δεκασμό για τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος με ένα τηλεφώνημα ανέστειλε την δίωξη», ήταν το σχόλιο του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Στο τέλος της μέρας πάντως, ούτε ο Ρίκκος κέρδισε αυτό για το οποίο κατηγορείται ούτε και το γραφείο Νεοκλέους εκτός κι αν στο διάστημα που διήρκησαν οι έρευνες μπόρεσε να κάνει κάποιες κινήσεις προς όφελός του εκμεταλλευόμενο την επικέντρωση των αντιδίκων του στο θέμα των ποινικών ερευνών. Στο παρελθόν πάντως, το γραφείο Νεοκλέους είχε δηλώσει πως το εμπίστευμα των 250εκ. προς όφελος της 13χρονης χάθηκε και πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο να κινηθεί για αποζημιώσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ανακοίνωση του Εισαγγελέα πάντως, ξεκινά με μία παραδοχή σε σχέση με το πόρισμα του Παναγιώτη Καλλή ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δόθηκε αρκετή μαρτυρία σε σχέση με την υπόθεση της Providencia. Από τον κύκλο του Παναγιώτη Καλλή πάντως, γίνεται ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να έχει την όποια περαιτέρω εμπλοκή στη διαδικασία. «Είτε τον κατηγορήσουν ως μέρος του κατεστημένου, είτε θέλουν να δουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς είτε διορίσουν άλλους ποινικούς ανακριτές δεν θα έχει περαιτέρω εμπλοκή», σχολίασε άτομο από το περιβάλλον του.

Το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους, φαίνεται πως δεν πρόκειται να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος αλλά θα αναμένει τις όποιες κατοπινές εξελίξεις.

 

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα