Παραίτηση, διαθεσιμότητα και αηδία από τα κόμματα

Τα πολιτικά κόμματα τοποθετήθηκαν στα όσα αποκάλυψε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης για το πόρισμα Καλλή, αλλά και στα πυρά που έριξε ο Βοηθός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου. 
 
Ο ΔΗΣΥ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί αφού συνεδριάσει και εξετάσει τα στοιχεία που έχει ενώπιόν του. Το ΑΚΕΛ ζητά ενημέρωση για την πορεία των ερευνών, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι καταγγελίες αφήνουν "πολιτικά εκτεθειμένο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος επέλεξε και διόρισε τον κ. Ερωτοκρίτου σε αυτό το νευραλγικής σημασίας πόστο, ως ένα ακόμη άριστο των αρίστων, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ και άλλων".

Αφετέρου, σημειώνει το ΑΚΕΛ, το πόρισμα, με ξεκάθαρο τρόπο αφήνει θεσμικά εκτεθειμένο τον κ. Ερωτοκρίτου, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση του Β.Γ. Εισαγγελέα. "Πρόσθετα, ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει για σκοπούς διαφάνειας και τάξης, να αποκαλύψει τα πρόσωπα τα οποία προέβησαν σε παρεμβάσεις στον ίδιο για την υπό διερεύνηση υπόθεση. Από όλα όσα ανέφερε ο κ. Ερωτοκρίτου, καταγράφουμε ως σημαντικές τις αποκαλύψεις του ότι υπάρχει αδράνεια και αποτελμάτωση των ερευνών των διωκτικών αρχών για το τραπεζικό έγκλημα, από το οποίο υποφέρει ο κυπριακός λαός. Αναμένουμε από τη νομική υπηρεσία, στο πλαίσιο της διαφάνειας, να ενημερώσει τους πολίτες για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές έρευνες. Αναμένουμε, επίσης, ότι του πορίσματος Καλλή θα ακολουθήσουν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες και ενέργειες για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης  και απόδοση δικαιοσύνης", αναφέρει το ΑΚΕΛ χαρακτηριστικά.

ΔΗΚΟ: Να αναλάβει η αστυνομία

"Το πόρισμα του ποινικού ανακριτή κ. Καλλή περί δωροληψίας και δεκασμού του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου, τα συμπεράσματα και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη και οι πρωτοφανείς κατηγορίες του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου εναντίον του κ. Κώστα Κληρίδη αλλά και άλλων θεσμικών και φυσικών προσώπων, προκαλούν κυριολεκτικώς αηδία και απογοήτευση στην κοινωνία. Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πως το ποινικό σκέλος του πορίσματος αλλά και όλων των νέων καταγγελιών θα πρέπει να το αναλάβει άμεσα η Αστυνομία. Επιπρόσθετα, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του και να διασφαλίσει την προστασία και λειτουργία του θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους, η οποία πλήττεται από την πρωτοφανή σύγκρουση αξιωματούχων που ο ίδιος διόρισε. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει: 

1. Να ζητήσει την άμεση παραίτηση του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

2. Να ζητήσει τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για διερεύνηση των σημερινών καταγγελιών του κ. Ερωτοκρίτου".

 ΕΔΕΚ: Ο κυπριακός λαός αξίζει καλύτερης μεταχείρισης

"Λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών πρέπει να υπάρξει πλήρης και ανεξάρτητη διερεύνηση προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως εντοπισμός παράπλευρων επεμβάσεων ή και εξαρτήσεων που παρεμπόδισαν ή παρεμποδίζουν το έργο των ανακριτών. Η ΕΔΕΚ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα αφού προηγουμένως μελετηθούν με κάθε λεπτομέρεια και σχολαστικότητα όλες οι πτυχές των όσων έχουν λάβει χώρα και έχουν ειπωθεί.  

Με αυτή την ευκαιρία επαναλαμβάνουμε την απαίτηση μας για μηδενική ανοχή απέναντι στα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς και επαναφέρουμε επιτακτικά το αίτημα μας για επανεξέταση σκανδάλων τα οποία συγκαλύφθηκαν, για δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν προνομιακή διαγραφή ή και παραχώρηση δανείων προς κόμματα και πολιτικά πρόσωπα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και άμεση δημοσιοποίηση το που κατέληξαν τα υπόλοιπα 47 εκατομμύρια που διέθεσε στην Κύπρο η Focus και σε ποιο βαθμό τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν είτε για υποβοήθηση είτε για συγκάλυψη φαινομένων διαπλοκής, διαφθοράς και χρηματισμού. Επαναφέρουμε επίσης το αίτημα μας για πόθεν έσχες αξιωματούχων του κράτους και των συνδεδεμένων με αυτών προσώπων όπως η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ το Μάϊο του 2014".

Οικολόγοι: Να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι Κώστας Κληρίδης και Ρίκκος Ερωτοκρίτου 

"Πρέπει να διεξαχθεί έρευνα και για τις κατηγορίες εναντίον του Βοηθού Εισαγγελέα αλλά και για τις κατηγορίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα που αφορούν τον νυν και τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα, δικηγορικά γραφεία και φυσικά πρόσωπα.  Εννοείται ότι είναι η απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα όμως η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει αμερόληπτα και χωρίς  παρεμβολές.

Από την άλλη τα κενά τα οποία έχουν εντοπιστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα στο Σύνταγμα σχετικά με παρανομίες ανεξάρτητων αξιωματούχων πρέπει να τύχουν άμεσης αντιμετώπισης. Είναι ευθύνη και του ιδίου του Γενικού Εισαγγελέα να προωθήσει διαδικασίες ώστε τα κενά αυτά να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του συντάγματος. Είναι η ώρα τυχόν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος να διορθωθούν.

Επιπρόσθετα η καταγγελία του Γενικού Εισαγγελέα για προσπάθεια παρεμβολής στο ανακριτικό έργο με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών για το περιεχόμενο της έκθεσης δείχνει ότι οι παλιές νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην καταστροφή δεν έχουν αλλάξει. Ως Οικολόγοι θεωρούμε θετική την  εξαγγελία του Γενικού Εισαγγελέα ότι οι όποιες μελλοντικές παρεμβάσεις θα συνοδεύονται από κυρώσεις και απαιτούμε να αποκαλύψει ποιοι παρενέβησαν στο έργο του και σε αυτή την περίπτωση".

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης