Αβέρωφ: Δεν έππεσε το ζάχαρη μεσ' το νερό

Με την κυπριακή παροιμία “δεν έππεσε το ζάχαρη μεσ` το νερό” ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολίασε την καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα της ψήφισης του Πλαισίου Αφερεγγυότητας και της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, τονίζοντας ότι όταν τα νομοσχέδια τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση θα πρέπει να είναι “νομοτεχνικά ορθά και να εξυπηρετούν το στόχο της προστασίας των δανειοληπτών”.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, στα γραφεία του Κόμματος του, ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε την εύστοχη, όπως την χαρακτήρισε, τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ότι “η καθυστέρηση στην ψήφιση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας τις μόνες που βολεύει είναι τις τράπεζες και είναι εις βάρος των δανειοληπτών”.

“Θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στην Τρόικα: Εμείς στην Κύπρο δεν θα ψηφίσουμε το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας και την εφαρμογή της νομοθεσίας για τον εκσυχρονισμό του τρόπου που  γίνονται οι εκποιήσεις γιατί υπάρχει Τρόικα. Θα τα κάνουμε όλα αυτά πράξη απλά γιατί δεν τα κάναμε εδώ και δεκαετίες”, πρόσθεσε.

“Εδώ και δεκαετίες”, συνέχισε, “δεν δημιουργήσαμε το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων των δανειοληπτών όπως πολύ σωστά έχει πει ο Νικόλας Παπαδόπουλος”.

“Από την άλλη”, όπως είπε, “θεωρούμε πως παρόλο ότι αυτά τα ζητήματα είναι επειγούσης φύσεως και παρόλο ότι καθυστερήσαμε, όταν θα τα ψηφίζουμε πρέπει να είναι κείμενα νομοτεχνικά ορθά και να εξυπηρετούν το στόχο της προστασίας των δανειοληπτών”.

“Γι` αυτό και αν χρειαστεί – που ενδεχομένως να χρειαστεί – περισσότερος χρόνος θέλω να κατανοήσουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη ότι `δεν έππεσε το ζάχαρη μεσ` το νερό` για μερικές ακόμη μέρες για να κάνουμε σωστά τη δουλεία μας. Και εμείς θα κάνουμε σωστά τη δουλεία μας γιατί το οφείλουμε στις ευάλωτες ομάδες και στις ευαίσθητες τάξεις των δανειοληπτών”, είπε.   

Η άρση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών δημιουργεί προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου
----------------------------------

Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση του Μπαρπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι “η μη λύση του Κυπριακού βολεύει την κατοχική Τουρκία”, εκφράζοντας την πάγια, όπως είπε, θέση του ΔΗΣΥ “ότι δεν μπορεί να συμβιβαστούμε με την κατοχή. Και για να απαλλαγούμε από την κατοχή υπάρχει μόνο ένας δρόμος, ο δρόμος του διαλόγου. Όμως, όχι ένα διάλογο μέσα από προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι “η άρση των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας θεωρούμε πως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου”.

“Θα στηρίξω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειες του να καμφθεί η τουρκική προκλητικότητα, να αποσυρθούν ενέργειες που παραβίαζαν κατάφωρα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις να πάρει τις τολμηρές αποφάσεις για να προχωρήσουμε μπροστά για να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή και να δημιουργήσουμε ελπίδες και προοπτική να ζήσουμε το μεγάλο όραμα της επανένωσης του τόπου μας”.

    
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το ΡΙΚ είναι να περιορίσει τις αχρείαστες δαπάνες
------------------
Ερωτηθείς κατά πόσον ο ΔΗΣΥ, δια των μελών του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ, συμφωνεί ότι έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν για την εξυγίανση του Ιδρύματος με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και συναινεί με τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου του ΡΙΚ στη Βουλή περί απόλυσης προσωπικού ως πλεονάζον προσωπικό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “ζούμε σε μια περίοδο που πρέπει όλοι να είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα δημοσιονομικής εξυγίανσης για το λόγο ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για συνέχιση δαπανών που δεν χρειάζονται”.

“Θεωρώ όμως και θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι προτού κάποιος θέσει στο τραπέζι θέμα τυχόν μείωσης προσωπικού, θα πρέπει πρώτα να έχει εξαντλήσει όλους τους άλλους τρόπους για εξοικονόμηση. Θέλω να είμαι σαφέστατος. Ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να δεχτεί τη θυματοποίηση του οποιουδήποτε την ώρα που θα συνεχίζονται σπατάλες για τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστούν”, είπε.

Σημείωσε ότι “το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το ΡΙΚ είναι να περιορίσει αχρείαστες δαπάνες. Δεν μπορεί να δίνει εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να αγοράζει προγράμματα από το εξωτερικό που δεν έχουν, κατά την άποψη μας, ουσιαστικό ρόλο και είναι εκτός του πλαισίου του Ιδρύματος για την προαγωγή του πολιτισμού μας, την παράδοση μας”.

Είπε επίσης ότι το ΡΙΚ δεν θα πρέπει να προβαίνει σε αλόγιστες δαπάνες για την αγορά προγραμμάτων και “να κάνει και αθέμιτο ανταγωνισμό με κανάλια του ιδιωτικού τομέα που χωρίς να επιβαρύνουν τον Κύπριο φορολογούμενο καταφέρνουν να επιβιώνουν σε δύσκολους καιρούς”.

“Πρώτα θα πρέπει να δούμε τις αχρείαστες δαπάνες και αν δεν βρούμε τις αναγκαίες περικοπές τότε να δούμε και το ζήτημα των εργαζομένων αλλά πάντα με μια κοινωνική ευαισθησία,” πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι “σήμερα σε συνεννόηση μαζί μου οι βουλευτές μας της Επιτροπής Οικονομικών ζήτησαν λεπτομερή κατάλογο από το ΡΙΚ για ποίες αγορές προγραμμάτων προτίθεται να προβεί το 2016 που είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος που ζητήσαμε αυτή την αναλυτική κατάσταση είναι για να εξετάσουμε με κάθε σοβαρότητα αν μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά εκατομμυρίων ευρώ από τον παραδοσιακό τρόπο που αγοράζονται αυτά τα προγράμματα”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη