Ο δεκάλογος του Ομήρου για ανάπττυξη

Δέκα προτάσεις για ανάκαμψη και επίτευξη ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας καταθέτει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας πως μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να γίνει κατορθωτή η μείωση της ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αύξηση των οικογενειακών εισοδημάτων και της κατανάλωσης.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ομήρου αναφέρεται ως πρώτο μέτρο στο επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ. Το Συγκεκριμένο Σχέδιο προϋποθέτει τη συγχρηματοδότηση συγκεκριμένων βιώσιμων έργων προστιθέμενης αξίας από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται η δημιουργία ομάδας τεχνοκρατών που θα προετοιμάσει τις μελέτες για τα προτεινόμενα έργα ώστε να γίνει δυνατή η μέγιστη άντληση κεφαλαίων, ειδικά και με την πιθανή συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρει.

Δεύτερον, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω έκδοσης διάφορων χρηματοοικονομκών προϊόντων ή οχημάτων χρηματοδότησης όπως τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια (ΕΜΕΚ).

Τρίτον, η αναθεωρημένη οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να διαχωρίζει τα δάνεια που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, περιορίζοντας τον όγκο των εγγράφων που απαιτούνται για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση και τα χρονοδιαγράμματα.

Τέταρτον, όπως σημειώνει ο κ. Ομήρου, σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση γίνεται προληπτικά, πριν δηλαδή ένα δάνειο να καταταχθεί στα μη εξυπηρετούμενα ή με σκοπό την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης, τότε όλη η πληροφόρηση να λαμβάνεται από τα μητρώα Αίαντας και Άρτεμις, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες τέτοιων αναδιαρθρώσεων.

Πέμπτον, ο Πρόεδρος της Βουλής προτείνει τη διαφοροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των τραπεζών όσον αφορά τα ακίνητα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες, ακίνητα που λαμβάνουν έναντι δανείων, να τα διακρατούν αξιοποιώντας τα, ίσως μέσω ενοικίασης, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να τα πωλήσουν εντός 3 ετών από τη μέρα απόκτησης τους. Επιπλέον, προσθέτει, αν δοθεί δυνατότητα αξιοποίησης των ακινήτων από τις τράπεζες, ίσως να περιοριστεί ο αριθμός αυτών που θα βρίσκονται στην αγορά προς πώληση. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ενέργειες των τραπεζών θα πρέπει να βρίσκονται υπό τη συνεχή εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Έκτο, προτείνει όπως η αγορά δανείων που αφορούν την Κύπρο να γίνεται μόνο από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων που εγγράφονται και αδειοδοτούνται στην Κύπρο. Η Κύπρος, όπως σημειώνει, διαθέτει πλέον ένα από τα καλύτερα θεσμικά πλαίσια για τέτοιους οργανισμούς που επιτρέπει τον έλεγχο κατά την αδειοδότηση αλλά και τη σωστή εποπτεία, ενώ σημειώνεται ότι τέτοιοι οργανισμοί μπορούν να έχουν ξένους μετόχους / επενδυτές.

Εβδομη πρόταση, όσον αφορά τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, ο κ. Ομήρου δηλώνει ότι αναμένει από την Κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα στεγαστικής πολιτικής και διασφάλισης της κύριας κατοικίας. Πιθανόν μέτρο, όπως αναφέρει, θα ήταν η χρησιμοποίηση του ενός δισεκατομμυρίου από το μηχανισμό σταθερότητας για αγορά δανείων μέσω ενός εταιρικού οχήματος και αναδιάρθρωσης τους σε μακροχρόνιο ορίζοντα με μειωμένες δόσεις. Το ποσό, διευκρινίζει, θα πρέπει να αντληθεί κατευθείαν από το μηχανισμό ώστε να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Ως όγδοη πρόταση, ο κ. Ομήρου καταγράφει τη δημιουργία μηχανισμών και κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό ώστε να επενδυθούν στα κεφάλαια κίνησης των εταιρειών, στην κτηματαγορά και σε άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα.

Η ένατη πρόταση αφορά τη ρύθμιση των οφειλών, προς την Κυβέρνηση, των πολιτών και των επιχειρήσεων, που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, μέσω μακροπρόθεσμων σχεδίων αποπληρωμής.

Τέλος, ο κ. Ομήρου προτείνει την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και την τροχιοδρόμηση διαπραγμάτευσης μετοχών των ημικρατικών οργανισμών που θα προκύψουν μετά τη μετοχοποίηση. Το πλειοψηφικό πακέτο, διευκρινίζει, θα πρέπει να παραμείνει στο κράτος όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν σύγχρονα συστήματα διοίκησης και εταιρικής διακυβέρνησης, μέσα από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες