ΓεΣΥ: Πόλεμος αλληλοκατηγοριών κι ευθυνών

Aλληλοκατηγορίες και πόλεμος δηλώσεων- ανακοινώσεων είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στον κλάδο της Υγείας σχετικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) λίγες βδομάδες πριν από την έλευση των τροικανών. Κλιμάκιο των διεθνών δανειστών θα επισκεφτεί το νησί μας ώστε να διαπιστώσει την πρόοδο (;) που έγινε στο σχεδιασμό του ΓεΣΥ και να καθορίσει νέα χρονοδιαγράμματα, εφόσον είμαστε εκπρόθεσμοι. Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για πρώτη εφαρμογή του ΓεΣΥ τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, μπαίνουμε στον Απρίλη κι ακόμα ούτε τα νομοσχέδια έχουν κατατεθεί στη Βουλή, ούτε προκηρύχθηκαν οι προσφορές για το λογισμικό από τον ΟΑΥ. Ο υπουργός Υγείας έκανε δημόσια παραδοχή ότι δεν θα υλοποιηθεί το ΓεΣΥ τον Ιούλιο. 

Μετάθεση ευθυνών

Ο ΟΑΥ με μια έντονη ανακοίνωση απορρίπτει τις προσβλητικές αναφορές του Υπουργού Υγείας στο προσωπικό και κατ’ επέκταση το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με τις οποίες επιχείρησε να απαξιώσει και να μηδενίσει το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. "Οι εν λόγω ισχυρισμοί αποτελούν μια ακόμα προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών από τον Υπουργό Υγείας και επίρριψης της ευθύνης εκτροχιασμού της εφαρμογής του ΓεΣΥ στον Οργανισμό".

"Το πραγματικό πρόβλημα είναι η μη κατάθεση των νομοσχεδίων"

Ο ΟΑΥ σημειώνει ότι η ουσία του θέματος για τις συνεχείς αναβολές εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας και του περιεχομένου των σχεδιασμών που έχουν γίνει και η προώθηση της εφαρμογής ενός νέου πολυ-ασφαλιστικού συστήματος. "Είναι δε φανερό ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για την καθυστέρηση στην κατάθεση της νομοθεσίας και τη νέα αναβολή των χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής του ΓεΣΥ", επισημαίνει.

"Ενημερώνεται ο Υπουργός"

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα πληροφορικής, ο ΟΑΥ αναφέρει ότι ο Υπουργός Υγείας έχει τύχει ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Οργανισμό για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ με βάση τις πληροφορίες που έδωσαν οι δύο συμμετέχουσες εταιρείες στα πλαίσια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. "Κατόπιν τούτου, ο Οργανισμός αδυνατεί να αντιληφθεί γιατί ο Υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί και ότι αναμένει από τον Οργανισμό να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συστήματος πληροφορικής".

"Προδιαγεγραμμένη η κατάρρευση"

Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων και των εμπλεκόμενων φορέων που έχει προκαλέσει η προώθηση της εφαρμογής πολυ-ασφαλιστικού συστήματος, ο ΟΑΥ προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος της επ’ αόριστον αναβολής της εφαρμογής του ΓεΣΥ και της ολοκληρωτικής κατάρρευσης του τομέα της Υγείας είναι προδιαγεγραμμένος.  "Υπό το φως των πιο πάνω, ο Οργανισμός θεωρεί ότι ο Υπουργός πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή στις απαιτούμενες ενέργειες για την κατάθεση και ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς", καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΑΥ.  

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)