Ζέτα: Τροποποίηση του ΕΕΕ για ειδικές περιπτώσεις

Με στόχο να καλύπτονται ειδικές περιπτώσεις αιτητών, οι οποίοι μπορεί να μην είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ, ωστόσο αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου στοχεύει στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα τροποποιεί το νόμο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Η Υπουργός είπε επίσης πως μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 5.620 νοικοκυριών που δεν ελάμβαναν προηγουμένως κανένα βοήθημα από το κράτος. Ανακοίνωσε ακόμα ότι στις 9 του Απρίλη οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα μπορούν να πάρουν το πασχαλινό επίδομα των €190.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία εξέτασε τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης της νομοθεσίας για το ΕΕΕ, η Ζέτα Αιμιλιανίδου μίλησε για αδυναμίες στη νομοθεσία, σημειώνοντας πως οι τροποποιήσεις που επέφερε η Βουλή στο αρχικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα της Υπουργού να εκδίδει διατάγματα για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιπτώσεων, έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Η Υπουργός ανέφερε ότι με την αφαίρεση της συγκεκριμένης πρόνοιας από το νόμο, η ίδια δεν έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει μια άνεργη μητέρα που έχει ακίνητη ιδιοκτησία αξίας πέραν των €100 χιλιάδων, όμως έχει πέντε παιδιά. Υπάρχουν εκατοντάδες ιδιαίτερες περιπτώσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επειδή δεν υπάρχει το δικαίωμα στο Υπουργικό ή την Υπουργό να εκδίδει διατάγματα, είπε.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε πως σύντομα θα προχωρήσει σε κατάθεση νομοσχεδίου που θα επαναφέρει είτε στο Υπουργικό, είτε σε κάποια επιτροπή ή κάποιο άλλο θεσμό την κυριότητα και την εξουσία να αντιμετωπίζει τέτοιες ιδιαίτερες περιπτώσεις αιτητών οι οποίες εμφανώς χρήζουν έγκρισης για ΕΕΕ αλλά με βάση τη νομοθεσία δεν μπορούν να εγκριθούν, με ταυτόχρονη ενημέρωση της Βουλής.

Σύμφωνα με την Υπουργό, μέχρι τα τέλη Μαρτίου υποβλήθηκαν από Κύπριους που προηγουμένως δεν ήταν δικαιούχοι οποιουδήποτε βοηθήματος από το κράτος, 17.519 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 5.620, ενώ 6.392 υπέβαλαν αίτηση αλλά δεν εγκρίθηκαν είτε λόγω του ύψους των καταθέσεών τους, είτε της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας τους, είτε έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν το όριο που καθορίζει ο νόμος.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο αναμένει από 310 αιτητές να απαντήσουν γιατί υπήρξε αποξένωση μεγάλων περιουσιακών στοιχείων ή ακίνητης ιδιοκτησίας τους τελευταίους 12 μήνες. Παράλληλα αναμένονται στοιχεία κι από άλλες 3.252 αιτητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Υπουργός, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από πολίτες της ΕΕ ανέρχονται σε 3.705 κι έχουν ζητηθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν τη συνεχή και νόμιμη διαμονή τους στην Κύπρο για πέντε χρόνια, ενώ 29 έχουν εγκριθεί. Υποβλήθηκαν επίσης 918 αιτήσεις από αλλοδαπούς και μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 110 αιτήσεις ατόμων που υπήρξαν θύματα εμπορίας προσώπων. Μέχρι σήμερα το Υπουργείο έχει λάβει συνολικά 71.538 αιτήσεις.

Η Υπουργός ανέφερε ότι πριν από δύο εβδομάδες δημοσιοποιήθηκαν οι αιτήσεις για μονογονιούς και επίδομα τέκνου, ενώ εντός Απριλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι αιτήσεις και για άλλα επιδόματα, που συνολικά ξεπερνούν τις 150 χιλιάδες. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται κανονικά στους δικαιούχους μέχρι να εξεταστεί η αίτηση.

Λήπτες δημοσίου βοηθήματος με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων

Ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας η Υπουργός ανέφερε ότι όλες οι 21.195 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από λήπτες δημοσίου βοηθήματος έχουν ελεγχθεί και το Υπουργείο έχει πάρει απαντήσεις από τις τράπεζες σχετικά με τις καταθέσεις 9.000 αιτητών.

Σύμφωνα με την Υπουργό, εξ αυτών 1.221 περιπτώσεις έπαιρναν δημόσιο βοήθημα ενώ διατηρούσαν καταθέσεις που ξεπερνούσαν το όριο που έθετε ο νόμος για την καταβολή του δημόσιου βοηθήματος.

Ειδικότερα, τρεις περιπτώσεις διατηρούσαν καταθέσεις άνω των €500 χιλιάδων, 29 περιπτώσεις διατηρούσαν καταθέσεις μεταξύ €200-€500 χιλιάδων, 94 είχαν καταθέσεις μεταξύ €50-€100 χιλιάδων, 170 είχαν καταθέσεις από €25 μέχρι €50 χιλιάδων, 200 είχαν καταθέσεις από €15 μέχρι €25 χιλιάδες και 678 από €5 χιλιάδες μέχρι €15 χιλιάδες.

Σε ό,τι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Υπουργός, υποβλήθηκαν 28.201 αιτήσεις, ενώ άλλες 4.500 συγκαταλέγονται στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Η Υπουργός είπε πως έχουν τύχει επεξεργασίας όλα τα στοιχεία και όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι δικαιούχοι ΕΕΕ θα λάβουν το πασχαλινό επίδομα των €190 στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με την Ζέτα Αιμιλιανίδου γίνεται προσπάθεια από τις μηχανογραφικές υπηρεσίες για τροποποίηση του συστήματος που θα επιτρέψει την καταβολή αναδρομικών για περίπου 7.000 αιτητές στο τέλος του Απρίλη.

Είπε ακόμα ότι από τις 1000 ενστάσεις που υποβλήθηκαν, οι 850 θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί καθώς είναι απλά επιστολές χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ωστόσο το Υπουργείο επανέρχεται ζητώντας από τους αιτητές επιπρόσθετα στοιχεία.

Ανέφερε επίσης ότι συνολικά έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Εργασίας επιδόματα συνολικού ύψους €522,2 εκ., μη συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων του ΤΚΑ ύψους €1,3 δισ., προσθέτοντας πως το Υπουργείο πρέπει να ελέγξει επιδόματα ύψους €850 εκ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων